Cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit vineri pe cancelarul german Olaf Scholz, iar liderul chinez a ţinut să remarce – după cum sublianiază presa oficială de la Beijing – că Scholz este primul lider UE care vine în vizită oficială în China după cel de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist, care l-a reconfirmat pe Xi pentru un al treilea mandat şi l-a făcut practic cel mai puternic conducător al Chinei de la Mao încoace.

„Vizita va spori şi mai mult înţelegerea şi încrederea reciprocă dintre cele două părţi şi va aprofunda cooperarea în diverse domenii oferind ocazia de a întrezări intensificarea legăturilor bilaterale în viitor”, a declarat Xi Jinping, citat de agenţia de stat Xinhua.

Subliniind că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Germania, Xi a stabilit, practic, care sunt condiţiile pe care le cere pentru păstrarea unor bune legături, iar între acestea a menţionat „respectul reciproc” şi dreptul „de a fi diferit”.

„Această legătură de cinci decenii arată că atât timp cât cele două părţi urmează principiile respectului reciproc, caută un teren comun, rezervându-şi în acelaşi timp dreptul de a fi diferit, menţine schimburile şi învaţă una de la cealaltă, urmăresc o cooperare reciproc avantajoasă, legăturile bilaterale vor continua să meargă în general în direcţia corectă şi să înregistreze progrese constante”, a declarat Xi Jinping, citat de agenţia Xinhua.

Controversata vizită a cancelarului german la Beijing are loc la doar câteva zile după ce Xi şi-a consolidat poziţia la putere şi în timp ce se acumulează tensiuni între Occident şi China pe diverse teme, de la Taiwan până la încălcări ale drepturilor omului.

Scholz şi importanţii oameni de afaceri germani care îl însoţesc au fost testaţi pentru COVID-19 la sosire, notează Deutsche Welle.

Înainte de a se întâlni cu Xi, cancelarul german a purtat discuţii cu premierul chinez Li Keqiang.

Războiul din Ucraina. Liderii chinezi vor negocieri directe între părţi

Scholz a promis un „dialog sincer” cu liderii chinezi pe o serie de subiecte, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina.

„Ne întâlnim într-un moment de mare tensiune. În special, vreau să subliniez războiul Rusie împotriva Ucrainei, care pune multe probleme pentru ordinea noastră mondială bazată pe reguli”, a declarat Scholz, potrivit agenţiei germane de presă dpa. După întâlnirea cu premierul Li, Scholz a declarat într-o conferinţă de presă că a cerut Beijingului să îşi exercite „influenţa” asupra Rusiei.

„Am fost de acord că ameninţarea cu atacuri nucleare este iresponsabilă şi periculoasă”, a adăugat el.

Nici preşedintele Xi, nici premierul Li nu au menţionat explicit Rusia în declaraţiile lor, remarcă însă Deutsche Welle.

Luând act de „peisajul internaţional complex şi fluid” – aluzie la războiul din Ucraina -, Xi „a subliniat necesitatea ca China şi Germania, două ţări majore cu o mare influenţă, să colaboreze în vremuri de schimbare şi instabilitate şi să contribuie mai mult la pacea şi dezvoltarea globală”, arată Xinhua.

China „sprijină Germania şi UE pentru a juca un rol important în promovarea discuţiilor de pace şi în promovarea construirii unui cadru de securitate european echilibrat, eficient şi durabil”, a mai spus Xi, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV.

Comunitatea internaţională ar trebui „să facă apel la toate părţile implicate să dea dovadă de raţionalitate şi reţinere, să aibă contacte directe cât mai curând posibil şi să creeze condiţii pentru reluarea negocierilor, să se opună utilizării sau ameninţării cu utilizarea armelor nucleare”, a mai declarat liderul chinez.

viewscnt(sursa:news.ro)