Erdogan susţine că Putin s-a oferit să trimită gratuit cereale ruseşti în ţările sărace din Africa

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că a convenit cu omologul său Vladimir Putin ca cerealele ruseşti trimise în cadrul acordului de export din Marea Neagră să ajungă gratuit în ţările africane sărace, relatează Reuters.

„În convorbirea telefonică pe care am avut-o cu Vladimir Putin, acesta a spus: ‘Să trimitem aceste cereale în ţări precum Djibouti, Somalia şi Sudan gratuit’ – şi am fost de acord”, a declarat Erdogan la o întâlnire cu oameni de afaceri din Istanbul.

Comentariul a fost făcut după ce Moscova şi-a reluat miercuri participarea la acordul privind cerealele. negociat de ONU şi Turcia, punând astfel capăt celor patru zile în care şi-a suspendat cooperarea, timp în care exporturile din porturile ucrainene au continuat totuşi.

La începutul acestei săptămâni, Putin a declarat că în ipoteza în care Rusia se va retrage din nou din acord, va înlocui gratuit din propriile stocuri întregul volum de cereale destinat „celor mai sărace ţări”.

Rusia criticase anterior faptul că o parte din cerealele exportate de Ucraina în cadrul acordului au avut destinaţii comerciale, în timp ce înţelegerea fusese prezentată ca fiind un ajutor pentru naţiunile care s-ar putea confrunta cu foametea.

Acordul urmează să expire la 19 noiembrie.

(sursa:news.ro)