Muzeul Național de Artă a Moldovei găzduiește expoziția „100 cele mai bune afișe”

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția cu genericul „100 Beste plakate 21/100 Cele mai bune afișe” din Germania, Austria și Elveția.  Cele trei țări au prezentat o colecție care cuprinde o gamă de tendințe stilistice ale țărilor germanofone.

„Expoziția care și-a început itinerarul în luna iunie la Berlin, este acum la Chișinău, paralel și la Viena, iar după asta își va urma calea la Timișoara și la București. Astfel Chișinăul  se aliniază și este inclus într-un circuit cultural internațional al artelor vizuale și designului grafic”, a declarat directoarea Centrului German Goethe, Corina Gârlă.

La ediția curentă a concursului au participat 540 de persoane, cu peste 2.000 de afișe (888 de postere individuale şi 325 serii de postere). Selecţia anului 2021 cuprinde 39 cele mai bune afişe din Germania, 54 din Elveţia şi șapte din Austria.

Elementul inovativ al expoziției este faptul că în cadrul ediției din acest an, datorită colaborării cu echipa Artivive din Viena, unele afișe sunt prezentate prin Realitatea Augmentată. Realitatea Augmentată este un nou software pentru care e suficientă doar camera foto a smartphon-ului sau tabletei.

Aceasta presupune că pe realitatea propriu-zisă se vor suprapune unele elemente virtuale. Atunci când utilizezi o aplicație care se bazează pe realitatea augumentată și privești prin camera telefonului, vei vedea pe ecran obiecte, iar iluzia va fi că acestea sunt parte din mediul înconjurător.

Elementul inovativ al expoziției sunt lucrările prezentate prin Realitatea Augmentată. Astfel, cu ajutorul aplicației ARTIVIVE, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele.

„Realitatea Augmentată este un nou software pentru care e suficientă doar camera foto a smartphon-ului sau tabletei. Aceasta presupune că pe realitatea propriu-zisă se vor suprapune unele elemente virtuale. Atunci când utilizezi o aplicație care se bazează pe realitatea augumentată și privești prin camera telefonului, vei vedea pe ecran obiecte, iar iluzia va fi că acestea sunt parte din mediul înconjurător”, explică organizatorii.

Expoziția „100 BESTE PLAKATE 21/100 CELE MAI BUNE AFIŞE 21” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei. Anul acesta, concursul sărbătorește cea de-a 20 aniversare, iar în Chișinău este la cea de-a treia ediție.

Lucrările vor putea fi admirate până la 13 ianuarie 2023.

(sursa:agora.md)