Spînu: Riscul să recurgem la deconectări este mare, ar putea să se întâmple în orice zi

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că autoritățile s-ar putea să se vadă nevoite să recurgă la deconectări la energia electrică. Într-o intervenție prin video conferință la Euronews România, acesta a vorbit despre eforturile autorităților de la Chișinău de a identifica surse de aprovizionare cu energie electrică.

”Riscul să recurgem la deconectări este mare, ar putea să se întâmple în orice zi. Noi, în primul rând, solicităm consumatorilor să reducă maxim posibil acest consum. Exact când se va întâmpla nu putem spune, pentru că, în fiecare zi, cumpărăm energie electrică de pe bursa din România ca să asigurăm ziua următoare. La moment, 88 la sută din energia electrică o importăm din România și 12 este producție locală” a declarat Spînu.

Acesta a mai declarat că centrala de la Cuciurgan ar putea să livreze energie electrică în ciuda micșorării volumului de gaze livrate în stânga Nistrului.

”Acele volume de gaz disponibile ar putea permite Cuciurganului să livreze cel puțin 45% din volumul de energie electrică pentru malul drept. Stația refuză să livreze, așa că putem considera că este parte a unui scenariu, dar încercăm să menținem comunicarea și să ajungem la o înțelegere” spune Spînu.

Vorbind despre scăderea volumelor de gaze naturale livrate de Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a notat că gigantul energetic rus nu a oferit o explicație clară pentru această decizie și a notat că autoritățile de la Chișinău văd acest lucru drept o formă de război hibrid împotriva R. Moldova.

”Nu există o explicație clară de ce Gazprom a decis să reducă în luna noiembrie cu 50% volumele de gaz destinate țării noastre. Este evident că este o încălcare a contractului semnat între Moldovagaz și Gazprom. Putem doar intui motivul, acesta fiind unul politic și, probabil, o formă nouă de război hibrid împotriva R. Moldova. Încercări de a pune condiții politice au fost din partea Gazpromului, dar noi nu am permis ca negocierile să fie de natură politică sau de șantaj” a mai declarat Spînu.

La fel, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat despre solidaritatea cetățenilor și cât de importantă este economisirea energiei, dar și despre platforma unde oamenii se pot înscrie pentru a primi compensații în facturi.

(sursa:deschide.md)