Primăria ar putea renunţa la implementarea proiectului de mobilitate urbană „Vinerea verde”

Primăria Municipiului Iaşi ar putea renunţa la implementarea proiectului de mobilitate urbană „Vinerea verde”, inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), care are ca scop renunţarea de către cetăţeni la deplasarea cu autovehiculele proprietate personală şi încurajarea circulaţiei cu mijloacele de transport în comun, în vederea reducerii gradului de poluare în localităţi.

Potrivit primarului Mihai Chirica, introducerea începând din luna august a acestui proiect a adus Companiei de Transport Public (CTP) pierderi de zeci de milioane de euro, motiv pentru care susţinerea, în continuare, a programului nu se justifică din punct de vedere financiar.

„De la înfiinţarea traseelor gratuite în cadrul programului Vinerea verde am adus în discuţie faptul că ele nu au decât un rol de marketing, de conştientizare a populaţiei că există această formă de transport public. El nu trebuie, însă, să devină neapărat o gratuitate permanentă, pentru a învăţa viitorii noştri călători cu transportul public, astfel încât să putem renunţa împreună la circulaţia cu vehiculele proprietate personlă. Acesta este scopul principal al programului Vinerea verde şi nu de a aduce pierderi Companiei de Transport Public”, a declarat primarul Mihai Chirica, care a adăugat că fiecare zi de transport gratuit aduce CTP pierderi care se ridică la aproximativ trei milioane de lei. .

„Noi am anunţat că acest proiect nu este un drept dobândit, ci este doar o încercare de marketing, rămânând să evaluăm în ce măsură vom menţine sau nu, pe viitor, acest tip de facilitate. În acest moment, fiecare leu contează. Continuarea acestui program în iarna care vine ar fi o adevărată tragedie pentru compania de transport public. Populaţia trebuie să înţeleagă că pentru fiecare leu consumat din energia electrică, statul mai pune încă patru ca să facă acel total de cinci lei, asta, aşa, în termeni generici, pentru a înţelege toată lumea despre ce vorbim. Dacă înmulţim aceste cifre cu miliarde de lei, veţi vedea că pe parcursul unei singure ierni se adună miliarde de euro compensări pentru energie, bani care, dacă consumăm mai mult, cu atât creăm o gaură mai mare la bugetele locale şi naţionale”, a afirmat şeful municipalităţii.

Programul  „Vinerea Verde”, iniíat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a fost lansat oficial, la nivel naíonal, pe 12 martie 2022. La Iaşi, proiectul a debutat în aceeaşi zi cu închiderea parcărilor publice pentru angajaţii Primăriei şi cei ai instituţiilor aflate în subordinea municipalităţii, care au fost astfel încurajaţi să vină la serviciu folosind mijloace de transport în comun.

„Sper ca această măsură să fie un exemplu pentru toți membrii comunității, un model de urmat și de alte instituții, astfel încât efortul de limitare a emisiilor nocive pentru mediu să devină o obișnuință firească pentru toată lumea”, afirma, atunci, primarul Mihai Chirica.

Ulterior, programul a fost extins în municipiul Iaşi la nivelul întregii comunităţi, prin introducerea posibilităţii de a călători gratuit cu mijloacele de transport în comun în fiecare zi de vineri, în perioada 1 august – 31 decembrie 2022. (E.M.)