„Nu trebuie să rămână izolaţi, cu dificultăţile lor”, a declarat într-o emisiune radiodifuzată ministrul pentru învăţământul superior, Sylvie Retailleau, evocând un mecanism accesibil „pentru toţi studenţii cu situaţie materială precară”.
Studenţii care nu au mijloacele pentru a-şi procura mâncare pot solicita primirea unei mese la tariful de un euro până la Crăciun, fără criterii de venit. Ulterior, dosarul lor va fi „analizat” individual pentru a se stabili dacă se poate continua acordarea acestei facilităţi.
Statul francez compensează integral această măsură, ceea ce va costa 50 de milioane de euro în 2023, a precizat Retailleau.
Întrebată în legătură cu diminuarea cantităţilor de alimente în unele cantine universitare, reclamată de studenţi, mai ales la Rennes, în vestul Franţei, ea a asigurat că nu se pune problema.
„Nu se pune problema să fie studenţi care merg la cursuri cu stomacul gol”, a asigurat ministrul.
Începutul anului universitar 2022 a fost marcat de realitatea dificultăţilor cu care se confruntă studenţii, Federaţia asociaţiilor generale studenţeşti (FAGE) denunţând o „adevărată explozie” a costurilor, în condiţiile în care studenţii sunt nevoiţi să scoată din buzunare în medie peste 1300 de euro – cu peste 13% faţă de anul precedent – pentru materiale pedagogice şi asigurări de locuinţe şi sănătate.
Sindicatul studenţesc Unef a evocat la rândul său o creştere cu peste 6% a costului vieţii de student în anul viitor, adică o cheltuială suplimentară de aproape 430 de euro pe an.
Universitatea din Corsica a anunţat în ce o priveşte încă de la începerea cursurilor, în septembrie, că le va oferi tuturor studenţilor, bursieri sau nu, două mese gratuite pe zi în restaurantele universitare, o premieră în Franţa. AGERPRES