Ciolacu: Cooperarea dintre România şi Croaţia – dimensiune importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa

Cooperarea dintre România şi Croaţia în domeniul securităţii şi apărării, bilateral şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa, a declarat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în plenul forului legislativ, menţionând că „este corect” ca ambele state să intre în luna decembrie în spaţiul Schengen.

Marcel Ciolacu a salutat prezenţa în România a preşedintelui Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, care a rostit, cu acest prilej, o alocuţiune în şedinţa Camerei Deputaţilor.

„Ne confruntăm cu un context actual deosebit de complex care necesită la nivelul Uniunii Europene acţiuni conjugate ale statelor membre cu respectarea îndeaproape a principiilor solidarităţii, coeziunii şi respectului pentru valorile democratice în această perspectivă. Constat cu satisfacţie că statele noastre au înregistrat poziţii similare pe mai multe subiecte de politică externă la nivel european, regional şi internaţional, România şi Croaţia susţinându-se reciproc în privinţa candidaturilor la nivelul Uniunii Europene, dar şi la nivelul altor formate regionale şi al organizaţiilor internaţionale. Cooperarea dintre România şi Croaţia în domeniul securităţii şi apărării, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, rămâne o dimensiune foarte importantă pentru securitatea şi stabilitatea din Europa în ansamblul său”, a afirmat Ciolacu.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a referit la evoluţiile din Ucraina, apreciind succesul primului summit parlamentar al platformei Crimeea, „eveniment important care a transmis un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi sprijin internaţional pentru această ţară”.

„Aşa cum s-a evidenţiat şi prin mesajul transmis în cadrul acestui summit, România reconfirmă asistenţa pe multiple planuri oferite Ucrainei, precum angajamentul de a participa activ la procesul de reconstrucţie”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că trebuie asigurat „un proces rapid şi sustenabil de redresare a economiilor europene”, menţionând că „este corect” şi ca România şi Croaţia să intre în luna decembrie în spaţiul Schengen.

„Pentru România acest proces este cu atât mai important, cu cât dorim să revenim cât mai rapid la un ritm susţinut de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de media Uniunii Europene, iar acest lucru este posibil odată cu intrarea statelor noastre în spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri nu trebuie să suporte costul indirect al acestei întârzieri. Este corect şi suntem convinşi că ambele state vor intra în luna decembrie în spaţiul Schengen”, a adăugat Ciolacu.

 

Marcel Ciolacu a subliniat cooperarea „excelentă” în plan parlamentar dintre cele două ţări

„Domnule preşedinte, mă bucur să constat excelenta noastră cooperare în plan parlamentar, indicată şi de frecventele vizite din ultimii ani, atât la nivelul conducerii Parlamentului, cât şi al comisiilor parlamentare de specialitate. În cei 30 de ani de relaţii diplomatice pe care îi aniversăm în anul 2022 am fructificat multiple oportunităţi de dialog şi de sprijin reciproc şi îmi exprim speranţa că acest capitol va fi şi mai mult valorificat în viitor, în special pe plan economic”, a mai spus Ciolacu.

Preşedintele Parlamentului Republicii Croaţia, Gordan Jandrokovic, efectuează, în perioada 7 – 9 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. AGERPRES