USR susţine că PSD şi PNL doresc adoptarea proiectului privind decarbonizarea sistemului energetic românesc într-un mod mult mai restrictiv

USR susţine că PSD şi PNL doresc adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind decarbonizarea sistemului energetic românesc într-un mod mult mai restrictiv decât a cerut Comisia Europeană şi a fost asumat de către România.

Într-un comunicat transmis marţi, USR menţionează că, în timp ce în spaţiul public PSD şi PNL susţin, doar pe vorbe, că îşi doresc ca România să devină independentă energetic şi cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul.

„Aşa cum arată legea acum, PSD şi PNL închid capacităţi de producere a energiei electrice înainte să pună ceva în loc şi doar ne spun că „vom face”, dar nu vor să îşi asume asta prin lege, aşa cum USR a insistat”, mai transmite USR.

Reprezentanţii USR menţionează că au propus, în dezbaterile din comisii, o serie de amendamente „care respectă acordurile deja încheiate cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar care presupun ca închiderea minelor şi a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacităţi de producţie”, dar aceste amendamente au fost respinse.

„Nimeni nu ne interzice să închidem ce avem doar după ce punem ceva în loc, dar PSD şi PNL exact asta fac şi mint că acesta este un jalon PNRR. Putem bifa jalonul şi dacă trecem în lege obligativitatea închiderii doar după ce o nouă capacitate de producţie a fost pusă în funcţiune. Mai mult, în contextul crizei energetice, România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacităţi de producţie, bani pe care Guvernul trebuie să se ocupe să îi atragă”, mai susţine USR.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic este dezbătut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor şi urmează să intre la votul final. AGERPRES/