Acces imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru persoanele diagnosticate în spectrul autist

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se asigură accesul imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist.

„În domeniul sănătăţii, Guvernul a aprobat, astăzi, ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar şi Legea 151/2010 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Prin acest act normativ se asigură accesul imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul menţionat anterior, cu sau fără tulburări psihice, dar şi pentru stabilirea mecanismului de decontare a acestor servicii, respectiv stabilirea răspunderii de malpraxis pentru psihologii care vor acorda aceste servicii conexe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a arătat că Autoritatea Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România este autorizată temporar, prin această ordonanţă de urgenţă, să distribuie un medicament neautorizat necesar tratamentului pacienţilor cu autism şi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii de la Global Drug Facility, cu finanţare din Fondul Global.

Cărbunaru a precizat că utilizarea acestui medicament va fi permisă în programele naţionale de sănătate publică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii. AGERPRES