Aceşti observatori au deplâns, într-un comunicat citat de France Presse, „ameninţările împotriva agenţilor electorali şi acţiunile vizând subminarea încrederii alegătorilor în procesul electoral, punând la îndoială nefondat integritatea acestuia”.
„Refuzul virulent al unora de a accepta legitimitatea rezultatului (alegerilor prezidenţiale din) 2020 a avut un efect negativ asupra discursului public şi a diminuat încrederea în sistem”, a subliniat, într-o conferinţă de presă la Washington, Margareta Cederfelt, una dintre responsabilele observatorilor OSCE.
Şi aceste „acuzaţii fără temei de fraudă continuă să aibă consecinţe grave, cu hărţuire şi ameninţări împotriva responsabililor electorali”, a adăugat ea.
Întrebată despre acuzaţiile de fraudă din Arizona, legate de problemele tehnice întâmpinate de anumite maşini electorale – aşa cum a fost deja cazul în 2020 -, Cederfelt nu a făcut niciun comentariu, asigurând pur şi simplu că va fi efectuată o anchetă.
Rezultatul final al scrutinului era necunoscut miercuri, dar democraţii au rezistat mai bine decât se aştepta împotriva republicanilor, notează AFP.
În plus, mai mulţi candidaţi republicani contestă legitimitatea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020 şi refuză să recunoască victoria democratului Joe Biden împotriva lui Donald Trump. Cu toate acestea, cei care au fost şi vor fi aleşi „vor avea responsabilitatea directă de a supraveghea viitoarele alegeri în statele lor”, au avertizat observatorii.
Ei au denunţat de asemenea campaniile electorale „extrem de polarizante”, subliniind că „retorica incendiară a fost însoţită de clişee rasiste şi transfobe invocate de unii candidaţi şi comentatori eminenţi”.
În 15 din cele 50 de state ale ţării, observatorii OSCE nu au putut intra în secţiile de votare, a precizat la rândul său, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Tana de Zulueta, o altă responsabilă a acestei misiuni.
„Fiind o democraţie puternică şi bine stabilită, este esenţial ca Statele Unite să continue să-şi demonstreze angajamentul de a îmbunătăţi sistemul electoral”, mai ales „combătând dezinformarea”, a declarat Pere Joan Pons, şeful delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE, citat în comunicat.
Aceste dificultăţi însă „sunt comune multor ţări OSCE”, a precizat el în conferinţa de presă. AGERPRES