UE va oferi Republicii Moldova 250 mln de euro pentru depășirea crizei energetice

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută în comun cu șeful statului, Maia Sandu, la Chișinău, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului european, banii fac parte dintr-un pachet de sprijin suplimentar și urmează a fi alocați începând cu 1 ianuarie 2023. „Uniunea Europeană este alături de R. Moldova, vizita mea de astăzi demonstrează acest fapt. Rusia atacă Ucraina și obiectivele energetice ale țării. În acest mod creează haos, folosește resursele energetice drept armă. UE o să vă ajute să faceți față crizei. Am pregătit un ajutor suplimentar în sumă totală de 250 mln de euro. Astfel, 100 mln de euro vor fi oferiți în calitate de grant, iar celelalte 100 mln sub formă de credit. Banii sunt acordați pentru a putea diversifica sursele de gaze. Totodată, 50 mln de euro reprezintă un suport bugetar pentru susținerea celor mai vulnerabile persoane. Acest ajutor este oferit pentru a permite procurarea resurselor energetice, astfel încât Moldova să poată trece de această iarnă”, a spus Ursula von der Leyen.

La rândul său, șeful statului Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, a refugiaților și celei energetice. „Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autoritățile de la Chișinău fac eforturi mari pentru a asigura țara cu energie și pentru a ușura povara prețurilor. Oamenii ne susțin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face față crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele a subliniat că Republica Moldova este determinată să avanseze pe calea integrării europene. „Uniunea Europeană mereu ne-a fost alături. Suntem ferm angajați în procesul de realizare a reformelor. Contăm pe o evaluare rapidă în anul 2023 pentru a lansa ulterior negocierile de aderare. Vom continua să implementăm Acordul de Asociere pentru a duce țara în UE”, a remarcat Maia Sandu.

În aceste zile, șeful statului Maia Sandu are întrevederi cu conducerea Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, efectuează astăzi o vizită de lucru în Republica Moldova. Mâine, la Chișinău va sosi președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.