Consulul francez Victor Place, comemorat de Ateneul Național din Iași

În prezența Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, luni, 14 noiembrie, de la ora 10.30, la Cimitirul „Eternitatea” va fi oficiată slujba de resfințire a mormântului lui Victor Place, consul al Republicii Franceze la Iași și unul din artizanii Unirii Principatelor Române din 1859, monument istoric care a fost restaurat de Ateneul Național din Iași în cadrul proiectului „Cimitirul Eternitatea – Monument istoric | Muzeu în aer liber” – ediția a II-a.

„Suntem onorați că am reușit să restaurăm mormântul diplomatului francez Victor Place, unul dintre cei care au avut viziunea unui stat român modern și au contribuit decisiv la Unirea Principatelor. De asemenea, suntem recunoscători că și la acest obiectiv, la fel ca la toate din cadrul proiectului Cimitirul Eternitatea – Monument istoric | Muzeu în aer liber, am beneficiat de sprijinul domnului Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, dar și al domnului Bobi Apăvăloaei, directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim Excelenței Sale, domnul Radu Grădinaru, cel care, prin bunăvoința sa, a finanțat lucrările de restaurare”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Evenimentul de comemorare se va desfășura în prezența Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze în România, a senatorului francez DamienRegnard, a Monseniorului Antoine de Romanet, Episcopul Armatei Franceze, alături de alți demnitari. Ceremonia religioasă va fi oficiată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei romano-catolice de Iași.

Mormântul monument istoric a beneficiat de ample lucrări de restaurare realizate de Ateneul Național din Iași cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Direcției Județene pentru Cultură Iași, finanțate de Excelența Sa, domnul Radu Grădinaru, Consulul onorific al Republicii Franceze la Iași.