Au fost efectuate primele probe la noua cale de rulare a tramvaielor din Dancu

În noaptea de sâmbătă spre duminică au fost efectuate primele probe la noua cale de rulare din cadrul proiectului de modernizasre a liniei de tramvai Iaşi – Dancu.

„Linia de tramvai Iaşi – Dancu intră în probe începând din această seară (sâmbătă, 12 noiembrie – n.r.). Calea de rulare a fost modernizată în patru etape, am putea spune, două etape pentru linia de tramvai, una  finanţată cu fonduri europene până la limita municipiului Iaşi şi o a doua – care a însemnat prelungirea acesteia până în interiorul localităţii Dancu – cu fonduri puse la dispoziţie de municipiul Iaşi, o primă etapă pentru modernizarea străzii, finanţată parţial prin intermediul fondurilor europene şi cu fonduri ale municipiului Iaşi şi ale Consiliului Judeţean, cea de-a doua etapă, cu menţiunea că intervenţia administraţiei judeţene  s-a făcut pe zona din afara municipiului Iaşi. Cu alte cuvinte, practic, în acest fel s-a modernizat şi linia de tramvai şi zona de trafic auto şi reţeaua de iluminat stradal şi reţeaua de alimentare cu energie electrică a tramvaielor, la care s-a adăugat şi montarea de limitatoare de bandă pentru tronsonul destiant exclusiv circulaţiei mijloacelor de transport în comun”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Finanţarea europeană pe acest proiect a fost de aproximativ 114 milioane de lei, respctiv circa 20 de milioane de euro, sumă care cuprinde şi achiziţionarea unui număr de cinci tramvaie noi, fabricate în Turcia. Tronsonul de cale de rulare din afara municipiului Iaşi a costat citca 13 milioane de lei, respectiv aproximativ 2,5 milioane de euro, ceea ce, practic, în total, însemnă 22 – 23 de milioane de euro. Am aşteptat ca şi Consiliul Judeţean să termine lucrările efectuate în zonă, pentru că exista un pericol destul de mare pentru participanţii la trafic,din cauza diferenţei mari între cota liniei de tramvai şi cota străzii vechi; între timp au ridicat şi ei (cei de la Consiliul Judeţean – n.r.) cota la linie, astfel încât în acest moment sunt asigurate toate condiţiile de siguranţă a traficului auto”, a mai precizat edilul. (E.M.)