Efectele long-COVID la Iaşi. Numărul cazurilor de pacienţi diagnosticaţi cu HIV SIDA s-a dublat

Centrul Regional HIV SIDA din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi se confruntă cu efectele îngrijorătoare ale trecerii prin pandemia COVID-19. Din nefericire, din cauza reticienţei populaţiei de a se  prezenta în triajul spitalului în momentul apariţiei oricărui dezechilibru în homeostazia organismului, în ultima perioadă s-a constat că s-a dublat numărul pacienților noi diagnosticați cu patologia HIV-SIDA internaţi în cadrul acestei unităţi medicale.

„Dacă în urmă cu doi ani puteam vorbi de o vârstă minimă de infectare de 21 de ani, astăzi avem înregistrați pacienți care abia au trecut de 18 ani, iar cea mai mare parte dintre aceștia au varste cuprinse între 19 și 24 de ani”, afirmă spune medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Potrivit acestuia, dacă din punct de vedere al tratamentului, centrul HIV SIDA de la Iaşi dispune de cele mai noi molecule, iar specialiştii de aici, cu o experiență de peste 20 ani,  sunt la curent  cu noutățile din această ramură medicală, partea psihologică reprezintă, deopotrivă, o provocare continuă și o nevoie permanentă de schimbare, adaptată nevoilor pacientului, vârstei, precum şi contextului social și emoţional al acestuia.

Medicul prezintă, în continuare, o serie de aspecte care au condus la creşterea incidenţei numărului de pacienţi diagnosticaţi cu HIV SIDA care se prezintă la centrul care funcţionează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase.

Ce caracterizează, în linii mari această categorie de pacienți 19-24 de ani:

  • dinamica de familie: fie pornită dintr-o autoritate exacerbată, a figurilor parentale, rigiditate în educație, simtintu-se neînțeleși, fie, la extrema cealaltă, o libertate fără limite sănătoase oferită de părinți;
  • viață socială de tip club;
  • anturaj deschis la consum de substanțe interzise, alcool;

 

Ce i-a adus la medic, la Centrul Regional HIV SIDA?

 

  • alte afecțiuni, care prin specificitate impuneau testare HIV-SIDA

Cum îi ajutăm?

În cadrul Centrului Regional HIV SIDA găsesc alinare și înțelegere vis a vis de situația în care se află. Psihologii noștri dar și personalul medical știu că acești pacienți caută în ei nu doar medicul curant sau psihologul autorizat, ci un parinte, un prieten, un om care îi ascultă fără să îi judece și îi ajută.

Strategia echipei noastre are la bază o idee clară:

 ”Ce a fost nu mai poate fi schimbat, hai să vedem ce putem face de aici încolo!”

Echipa de psihologi specializați pe nevoile acestei patologii au schimbat modul de abordare a noilor pacienți. Dacă  aprofundarea tiparelor făcea parte din structura terapeutică ,acum,  terapie psihologică urmărește alt scop principal: este vorba de conștientizarea aderenței la tratament și cunoașterea evoluției și transmiterii  bolii.

În aceste sens, s-a elaborat fișa de consiliere a pacientului, document în care, dataliat și pe categorii, se prezintă specificul infecției HIV, modalitățile de transmitere și prevenție:

  • ce înseamnă un test pozitiv;
  • de ce e important să fim supravegheati permanent, fara sincope, de catre medicul curant;
  • de ce este nevoie de consiliere psihologică;
  • responsabilizarea persoanei;
  • cum se poate preveni și rolul pe care îl are transmiterea HIV la alte persoane;

„Implicarea noastră are nevoie de sprijin din partea societății, a autorităților cu rol în luarea deciziilor. Suntem încă o societate în care sexualitatea este un subiect tabu însă repercusiunile lipsei de informare sau a informării superficiale, gresit gandite, se traduce în acest număr al cresterii  cazurilor de infectare HIV în rândul tinerilor, la vârsta la care ar trebuie să se bucure de viață, nu să lupte pentru ea și este  doar una din problemele grave ale lipsei educației sexuale”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.