Trecut prin foc și sabie, incendiat, asediat, bombardat, lovit de epidemii și distrus de cutremure, orașul Iași a fost victima unui lung șir de catastrofe. Aproape ras din temelii de mai multe ori în decursul istoriei, orașul a renăscut din propria cenușă iar comunitatea ieșeană a rezistat tuturor momentelor care i-au amenințat existența.
Marți, 15 noiembrie, de la ora 19.00, sub cupola Palatului Braunștein (etajul 4) va avea loc proiecția în premieră a filmului documentar “IAȘI AVATAR”.
Personajul fimului documentar, orașul Iași și comunitatea ieșeană sunt un simbol al rezilienței de peste veacuri. În Evul Mediu și în epoca premodernă, principatului Moldovei, se afla la confluența a trei imperii care își disputau teritoriul, fiind adesea o țintă pentru diferitele armate aflate în expediții de cucerire. Amenințarea venea și dinspre stepele Asiei de unde năvăleau hoardele de tătari sau cazaci puse pe jaf și prădăciuni. Desele războaie dintre turci, austrieci și ruși au transformat Moldova în câmp de bătălie și obiect al tranzacțiilor teritoriale iar Iașul a suferit o serie de ocupații militare. Nu numai războaiele au provocat distrugeri și teroare, ci și molimele. Populația a fost aproape decimată de ciumă și holeră. În epocă modernă, Iașul a suferit distrugeri importante în timpul primului război mondial, dar mai ales în cel de-al doilea, când și-a pierdut aproape jumătate din zestrea arhitecturală. Aflat în ruine în diverse epoci, orașul s-a reconfigurat, s-a modernizat, a renăscut iar comunitatea ieșeană a supraviețuit tuturor tragediilor. Inspirat din realitatea tragică din Ucraina, filmul documentar își dorește să fie un prilej de reflecție asupra a ceea ce a am fost, a ceea ce suntem și a ceea ce vom fi.
Proiecția filmului-documentar va fi urmată de o întâlnire cu istoricii prof. dr. Laurențiu Rădvan, dr. Mihai Mîrza, dr. Dorin Dobrincu, dr. Cătălin Botoșineanu, conf. dr. Florea Ioncioaia, dr. Sorin Grigoruță și medicul prof. dr. Eugen Târcoveanu.
Gazda evenimentului dr. Aurica Ichim.
Filmul-documentar a fost realizat de Alina Țiței (scenariu, regie), Dan Istrate, Ceciliu Tabără, Andrei Lisacoschi, Elias Doboș (imagine), Ramona Lazăr (editare video), Ionuț Lazăr (voice-over, grafică).
Evenimentul este organizat de Asociația „Societatea de Studii Istorice din România”, în cadrul proiectului Reziliență, care a beneficiat de o co-finanțare de la Primăria Municipiului Iași.
Intrarea este liberă. Accesul în sala de proiecție se face cu liftul, de la intrarea în Palatul Braunstein dinspre strada Ștefan cel Mare.