„Nu cred că există o tentativă iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul”, a afirmat Biden în faţa presei. Xi „a spus foarte clar că doreşte o rezolvare paşnică” a diferendului cu insula independentă de facto din 1949, considerată de Beijing o provincie chineză rebelă. „Sunt convins că a înţeles foarte bine ce spuneam, iar eu am înţeles ce spunea el”, a adăugat preşedintele SUA.
Ce a spus efectiv Xi, conform aceleiaşi agenţii de presă, a fost că americanii nu trebuie să depăşească anumite limite în privinţa susţinerii guvernului de la Taipei: „Problema Taiwanului este chiar în centrul intereselor fundamentale ale Chinei, fundamentul politic al relaţiilor chino-americane şi prima linie roşie ce nu trebuie depăşită” în relaţiile bilaterale. El a dat asigurări că ţara sa nu caută să sfideze Statele Unite sau să schimbe „ordinea internaţională existentă”.
Anterior, Biden avertizase de mai multe ori că Statele Unite sunt dispuse să facă uz de forţă în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului. Oficial, Washingtonul recunoaşte principiul unei singure Chine, sub conducerea Beijingului.
După alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, în 2016, China a respins orice ofertă de negociere cu Taiwanul şi şi-a intensificat presiunile asupra insulei. La congresul din octombrie al Partidului Comunist Chinez, când a fost reales la conducere, Xi a afirmat că Beijingul nu va exclude niciodată folosirea forţei armate pentru reunificare. AGERPRES