FeaturedFluxNational

Salvaţi Copiii România a acordat asistenţă socio-emoţională pentru 209.305 persoane de la debutul crizei din Ucraina

Salvaţi Copiii România a acordat, de la debutul crizei umanitare din Ucraina, asistenţă socio-emoţională complexă pentru 209.305 persoane, dintre care 114.824 de copii şi 94.481 de adulţi, cu materiale de strictă necesitate, suport emoţional, consiliere şi sprijin financiar.

„Salvaţi Copiii România şi-a diversificat programul destinat copiilor refugiaţi din Ucraina şi, dincolo de asistenţa umanitară imediată, ne concentrăm pe sănătatea socio-emoţională a copiilor ucraineni, am dezvoltat pentru ei programe speciale de educaţie. Sunt copii care au trecut prin traume adânci, care şi-au pierdut unii casele, alţii şcolile şi este esenţial să fie restabilite legături socio-emoţionale, aşa cum este, de pildă, educaţia în limba maternă. Totodată, este crucial ca aceşti copii să se simtă integraţi, să nu aibă povara de a fi străini, de aceea noi am organizat pentru ei şi lecţii de limba română”, a declarat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, potrivit unui comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, Organizaţia Salvaţi Copiii România evaluează constant nevoile refugiaţilor ucraineni ajunşi din Ucraina pe teritoriul ţării şi oferă asistenţă umanitară şi suport pentru acces la servicii de educaţie şi sănătate, după caz, la puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi Republica Moldova, în centrele de cazare şi proceduri pentru solicitanţi de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în taberele de refugiaţi şi puncte de staţionare, precum şi în comunităţi rurale şi urbane în care copiii ucraineni şi părinţii lor locuiesc.

Totodată, organizaţia afirmă că şi-a extins intervenţia în sprijinul copiilor refugiaţi din Ucraina aflaţi pe teritoriul Republicii Moldova, unde a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse de primă necesitate, igienico-sanitare, pentru 42.000 de bebeluşi, copii de vârstă mică şi mame, a susţinut integrarea şcolară pentru 1.600 de copii şi a donat două ambulanţe pentru oferirea de servicii socio-medicale mobile femeilor, gravidelor şi copiilor refugiaţi din Ucraina în Republica Moldova.

„România şi Republica Moldova rămân ţări aflate în prima linie a asistenţei umanitare pentru refugiaţii ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este ţara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 persoane care au intrat în ţară de la începutul războiului din Ucraina, alegând să rămână pe teritoriul naţional moldovean, dintre care 42.637 sunt copii”, afirmă Salvaţi Copiii România.

Cercetările Save the Children arată că 50% dintre copiii ucraineni cu vârsta sub 16 ani se confruntă cu anxietatea, iar această cifră creşte la 78% în cazul copiilor de peste 16 ani.

44% dintre copii au declarat că se simt singuri, iar 55% sunt îngrijoraţi de viitor. De asemenea, 57% dintre copii se simt nefericiţi de când au părăsit Ucraina, arată organizaţia Save the Children. AGERPRES

Related Articles

Back to top button