Medicii atrag atenţia asupra riscului de infectare cu toxina botulinică în timpul Postului Crăciunului

Începând de marţi, 15 noiembrie, creştinii au intrat în Postul Crăciunului, cu o durată de 40 de zile, până la Crăciun (Sărbătoareaq Nașterii Domnului). Odată cu curățarea fizică și spirituală, cu înlocuirea alimentelor de origine animală cu cele vegetale, în această perioadă nu trebuie să uităm de bolile infecțioase și să avem în continuare o igienă riguroasă.

„Una dintre cele mai grave patologii infecțioase ce poate apărea în această perioadă este botulismul, o afecțiune extrem de gravă, avertizează medicii. Botulismul este provocat de o toxină produsă de Clostridium botulinum, care poate fi contactată prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rană deschisă intră în contact cu sporii acestei bacterii”, afirmă medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. .

Tratamentul trebuie instituit precoce, întârzierea acestuia putând duce la paralizie, dificultăți de respirație și deces. Aproximativ 1/5 din cazurile suspecte de botulism sunt provocate de alimente ce conțin toxina botulinică care a fost identificată în conserve ce conțineau sfeclă, spanac, ciuperci, fasole verde, zacuscă, pește.

„Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice. Simptomele diferă în funcție de poarta de intrare, pot apărea  într-un interval cuprins de la câteva ore, la 1-2 sau chiar după mai multe zile de la ingestia alimentului contaminat. Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii. În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie. Totodată să nu uităm de modificările de temperatură, condițiile meteorologice: ploi, ninsori, umezeală și frigul, care vor caracteriza următoarea perioadă, aceasta fiind propice pentru dezvoltarea virozelor respiratorii, a bronșitelor acute, pneumoniilor și pentru apariția gripei”, avertizează medicul.

Pentru a preveni toate aceste neajunsuri, medicii recomandă să ne vaccinăm antigripal!, să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe), să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat, să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.), să folosim apă curată din surse verificate periodic;

să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min), păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud, manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producator; să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă (atenție la termentul de valabilitate al produselor!);

Pentru o siguranță maximă, se recomandă fierberea alimentelor la o temperatură de 120o C sub presiune, în condițiile în care, sub această temperatură, realizăm doar distrugerea neurotoxinei și a bacteriei, forma vegetativă rămânând încă activă. (E.M.)