Politic

Orban: Deputaţii au votat un act normativ care dă bază legală creşterii drastice a tarifelor la apă şi canalizare

Deputaţii au votat un act normativ care dă bază legală furnizorilor pentru creşterea drastică a tarifelor la serviciile de apă şi canalizare, cu încălcarea autonomiei locale, a declarat miercuri deputatul independent Ludovic Orban.

„Singurii deputaţi care au votat împotriva unui proiect de lege de aprobare a unei ordonanţe au fost deputaţii Forţa Dreptei. Este vorba de actul normativ care practic dă bază legală pentru creşterea drastică a tarifelor la apă şi canal pentru furnizorii, societăţile care furnizează serviciile de apă şi canal şi care practic împiedică orice autoritate locală, încălcând autonomia locală, să-şi mai spună punctul de vedere cu privire la tarifele de la apă şi canal. Şi le atrag atenţia românilor că actuala coaliţie de guvernare, dar şi celelalte partide au votat un act normativ care va avea, cu siguranţă, un efect negativ asupra cetăţenilor, pentru că va permite furnizorilor de apă şi canal să crească dramatic tarifele de furnizare a apei şi a serviciilor de canalizare”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

Potrivit acestuia, „liberalismul a murit în PNL”.

El s-a referit la faptul că plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.144/2021 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr.241/2006.

Ordonanţa de urgenţă supusă adoptării are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr.241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Modificările propuse vizează asigurarea sustenabilităţii financiare a infrastructurii de apă şi canalizare, creşterea gradului de racordare la sistemele publice de alimentare cu apă şi canalizare existente, reglementarea sistemelor individuale adecvate şi stabilirea condiţiilor de descărcare a apelor uzate din acestea în resursele de apă, reducerea/eliminarea poluării cu ape uzate menajere, implementarea unei metodologii de ajustare a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentarea cu apă şi de canalizare, pe baza strategiei tarifare aferentă planului de afaceri. Proiectul de Lege va contribui la accelerarea implementării Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane şi a Directivei 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman modificată şi completată prin Directiva (EU) 2015/1787 şi Directiva (EU) 2020/2184, potrivit raportului comisiilor de specialitate asupra proiectului de lege. AGERPRES

Related Articles

Back to top button