Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului reprezintă un prim pas esenţial în domeniul oncologiei, la care au participat toţi actorii importanţi şi care are obiective strategice foarte clare, asumate şi agreate de către toată lumea, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, la o dezbatere online.
„Tocmai a fost finalizat un prim pas esenţial pentru domeniul oncologiei motiv pentru care racordarea la demersurile europene, trendurile europene este întotdeauna binevenită. (…) Suntem exact în punctul în care s-a finalizat acest plan important, aş spune eu fără precendent aproape în societatea românească a ultimilor 20 – 30 de ani, Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Pe lângă faptul că a fost promulgat de preşedintele Iohannis, mai este un lucru extrem de important. Este poate un prim exemplu în care toţi (…) actorii importanţi au fost parte a unui demers semnificativ, care a durat o perioadă semnificativă de timp şi care a dus la finalizarea unui plan bine articulat cu obiective strategice foarte clare, asumate şi agreate de către toată lumea”, a spus Baciu.
El a participat la dezbaterea „Politici şi strategii europene şi româneşti în domeniul oncologiei (în contextul preşedinţiei Cehe a Consiliului UE) – Dialoguri & schimb de bune practici” organizată de Revista Politici de Sănătate şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Secretarul de stat a subliniat, totodată, că într-un astfel de demers este esenţială şi continuitatea. „Este un moment cum puţine au fost în istoria postdecembristă a României în domeniul medical. Eu, personal, mă uit cu foarte multă încredere la tot ceea ce se poate face în acest domeniu pentru pacienţii cu cancer din România, astfel încât să avem acces şi aici la standarde europene”, a explicat Baciu.
El a adăugat că următorul pas este dezvoltarea normelor aferente acestui plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
Conform secretarului de stat, finanţarea europeană este esenţială. „Finanţarea europeană este esenţială, interconectarea cu mediul ştiinţific, clinic, academic, mediul de cercetare european. (…) Cred foarte mult în momentul în care ne aflăm”, a afirmat Andrei Baciu. AGERPRES