Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot

Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot pentru a o ajuta să-şi consolideze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, a afirmat duminică ministrul german al apărării Christine Lambrecht, potrivit Reuters.

După incident, executivul german anunţase deja că va ajuta Polonia în misiuni de poliţie aeriană cu avioane Eurofighter.

”Am oferit Poloniei sprijin în securizarea spaţiului aerian – cu avioanele noastre Eurofighter şi cu sistemele de apărare aeriană Patriot”, a declarat Lambrecht pentru publicaţiile Rheinische Post şi General Anzeiger.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că alianţa nord-atlantică nu are „niciun indiciu” că o lovitură cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, dar a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.

Sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, precum Patriot, sunt concepute pentru a intercepta rachetele ofensive.

NATO şi-a consolidat apărarea aeriană în flancul său estic după începerea invaziei militare ruse în Ucraina în 24 februarie.

Germania avea 36 de sisteme Patriot atunci când se afla ea însăşi în flancul estic al NATO, în timpul Războiului Rece. În prezent, forţele germane dispun de 12 unităţi Patriot, dintre care două sunt desfăşurate în Slovacia.

O rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15:40 (14:40 GMT) marţi, ucigând două persoane. AGERPRES