În Republica Moldova este marcată Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene
Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. În perioada 18-24 noiembrie 2022, în țara noastră este marcată Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene. Evenimentul este organizat pentru a opta oară și în anul curent poartă genericul „Prevenim rezistența antimicrobiană împreună!”, comunică MOLDPRES.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, campania de informare este una globală și are drept scop îmbunătățirea gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene (RAM) și încurajarea celor mai bune practici în rândul factorilor de decizie în reducerea apariției și răspândirii RAM.
Conform sursei citate, rezultatele sistemului național de supraveghere epidemiologică a RAM, din anul 2021, a demonstrat o creștere îngrijorătoare a rezistenței față de preparatele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă intenție. Circa 60% din tulpinile de microorganisme izolate de la pacienții cu infecții de plagă chirurgicală sunt rezistente la antimicrobiene. Klebsiella a fost raportat cel mai frecvent agent microbian în infecțiile asociate asistenței medicale și a prezentat o rezistență sporită la antibioticele de rezervă (peste 60%).
Specialiștii avertizează că răspândirea rezistenței la antibiotice constituie în prezent o amenințare serioasă și fac apel către populație să utilizeze antimicrobienele cu prudență, iar autoritățile să întreprindă măsuri urgente pentru combaterea rezistenței antimicrobiene.
RAM este abilitatea unui microorganism (cum ar fi bacteriile, virusurile și unii paraziți) de a stopa un agent antimicrobian (cum ar fi antibiotice, antivirale și medicamente antimalarice) să influențeze acest microorganism; drept rezultat, tratamentele devin ineficiente, iar infecțiile devin dificil sau imposibil de tratat. Potrivit studiilor, în 2019, RAM a provocat aproximativ 1,27 milioane de decese.