Israel: Benjamin Netanyahu câştigă un proces de defăimare împotriva lui Ehud Olmert

Premierul desemnat israelian Benjamin Netanyahu a câştigat, luni, un proces de defăimare împotriva unui predecesor care susţinuse că Netanyahu, soţia sa şi fiul lor sunt bolnavi mintal, transmite Reuters.

Ehud Olmert, care a fost premier al Israelului între 2006 şi 2009, a făcut acuzaţiile calomnioase într-un interviu la un post de televiziune anul trecut, cu scurt timp înainte ca Netanyahu, care conducea atunci un guvern interimar, să fie înlăturat de o alianţă de partide rivale.

Avocatul lui Benjamin Netanyahu a salutat decizia instanţei, pe care a calificat-o drept ”distrugerea unei alte calomnii”, o aluzie la susţinerea nevinovăţiei clientului său în alte trei procese de corupţie care au umbrit ultimul său mandat de premier şi complică eforturile lui de a forma un guvern.

Plasat pe prima poziţie la alegerile din 1 noiembrie, Benjamin Netanyahu încearcă acum să formeze o nouă coaliţie guvernamentală de dreapta, după ce mai multe partide l-au boicotat din cauza problemelor sale în justiţie.

Curtea Magistraţilor din Tel Aviv a decis că modul în care Olmert l-a prezentat pe Netanyahu, pe soţia sa Sara şi pe fiul lor Yair a fost ”degradant şi cu intenţia de a ridiculiza” şi a argumentat că acuzatul (Ehud Olmert) nu a venit în sprijinul afirmaţiilor sale cu o evaluare medicală adecvată.

De asemenea, Olmert va trebui să îi plătească lui Netanyahu o compensaţie de 62.000 şekeli (17.850 dolari). Suma solicitată iniţial de acuzare a fost de 837.000 şekeli (240.975 dolari). AGERPRES