Strategia Naţională pentru Sport, lansată oficial la Iaşi, în prezenţa ministrului Eduard Novak

În prezenţa ministrului Sporturilor, Eduard Novak, la Iaşi a avut loc luni conferința de prezentare a Strategiei Naționale pentru Sport, document strategic cadru elaborat de Guvern în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La eveniment, desfăşurat în sala Mare a Primăriei, a fost prezenţi, alături de primarul Mihai Chirica, reprezentanţii cluburilor sportive ieșene, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Tudorel Toader, precum şi fosta campioană mondiale și olimpică la gimnastică, Silvia Stroescu.

„România, alături de Bulgaria, este ţara unde în domeniul sportului avem această structură de stat, cu mulţi angajaţi şi foarte multe ramuri sportive administrate de ministere. În Europa nu mai există astfel de practici. Noi nu vom putea reface acel sistem de înainte de 1990, deci România trebuie să urmeze trendul care există acum în Europaîn domeniul sportului. În sistemul sportiv românesc sunt cinci ministere care finanţează sportul de înaltă performanţă cu sume importante. . Este vorba despre Ministerul Educaţiei, cu peste o sută de cluburi sportive şi sute de angajaţi, este Ministerul Sporturilor, cu 48 de cluburi plus finanţări de federaţii şi aproape 400 de baze sportive, cu un buget considerabil, dar care nu ajunge la sportivi, ci la bazele sportive şi pentru plata salariilor, este Ministerul Afacerilor Interne (Dinmo), cu un buget destul de consistent, mai este Miniserul Apărării Naţionale (CSA Steaua), şi Ministerul Transporturilro (Rapid), la care se adaugă Comitetul Sportiv şi Olimpic Român (COSR). Cu alte cuvinte, avem un sistem paralel, în care fiecare este în competiţie unul cu celălalt şi nu avem o viziune globală. În plus avem tot felul de autorităţi locale şi alte structuri. De aceea, ideea Strategiei Naţionale pentru Sport tocmai în asta constă, să reorganizeze acest sistem şi să avem un sistem piramidal, în care Ministerul Sporturilor să fie cel care coordonează şi să direcţioneze tot ce înseamnă politici sportive şi strategii în acest domeniu”, a declarat Eduard Novak, ministrul Sporturilor.

„În ultimii 30 de ani sportul românesc a decăzut până la un nivel greu de crezut și de acceptat. Nu mai contăm deloc ori aproape deloc în sporturi în care altădată am dat lumii legende, precum gimnastica feminină, handbalul masculin ori voleiul masculin. La fotbal consemnăm rezultate din în ce mai rușinoase cu fiecare an care trece. Ne înving țări cu populații insignifiante și unde fotbalul se practică deseori la nivel de amatori. Culmea este că veniturile fotbaliștilor români au crescut constant în toată această perioadă.

Deși în fruntea ministerului de profil au fost numiți deseori mari sportivi ai României, revirimentul sportului românesc nu s-a produs. Dimpotrivă, s-a descoperit, printre altele, că unele fonduri erau împărțite fără logică fără vreo responsabilitate asumată la federații lipsite și de rezultate și de importanță.

S-a spus că ne lipsește o strategie națională, dar mai important este să urmărești cu tenacitate niște obiective foarte clare, să răsplătești cum trebuie performanțele și, mai ales, să îi penalizezi sau chiar să îi înlături din funcțiile importante pe cei incapabili să producă rezultate.

Este nevoie de conducători destoinici, de investiții masive în bazele sportive, dar și de viziune pe termen lung. Nu trebuie să inventăm roata, este suficient să ne inspirăm de la statele cu rezultate excepționale în sport.

La nivel local, viziunea noastră presupune, într-o primă fază, dezvoltarea sportului de masă prin construirea în ritm intens de baze sportive pentru generația tânără.

În acest moment, tocmai pentru că ne gândim înainte de toate la sănătatea copiilor noștri, investim în terenuri de sport la școli, săli de sport școlare și, în premieră națională, în bazine de înot la grădiniță.

Doar așa, atrăgându-i din nou pe copii spre frumusețea sportului, vor reînvăța atât ce e competiția, cât și spiritul de echipă, dar mai ales vor învăța să lupte să devină tot mai buni.

Avem însă nevoie și de sprijin guvernamental – și avem speranțe că îl vom obține! – pentru investiții majore, cu impact regional, așa cum este Baza Sportivă pentru Tineret „Regina Maria”, pentru facilități unde să punem în lumină performanța pe care încercăm să o sprijinim din primii ani de școală.

Pentru mine, sportul este o formă de cunoaștere, mai precis de autocunoaștere, fiindcă ne permite să ne depășim propriile limite. Doar așa putem deveni mai buni!”, a afrmat, în mesajul său, primarul Mihai Chirica. (E.M.)