Număr record de spectatori la Cinema „Ateneu”. Peste 10.000 de plătitori de bilete numai în ultimul an

Cinematograful „Ateneu” s-a bucurat în ultimul an (octombrie 2021-octombrie 2022) de prezența a peste 10.000 de spectatori, care au participat la peste 400 de proiecții de film. Tot în perioada menționată, au fost vândute peste 8.000 de bilete, fiind înregistrate încasări de aproximativ 121.000 de lei.

În ultimul an, în cadrul evenimentelor speciale organizate, au fost prezenți peste 30 de invitați, printre care actori, regizori, producători, ambasadori ai filmului românesc, alături de alte personalități române. Cinefilii au putut participa la evenimente speciale, precum European Cinema Night, Christmas with Andre, proiecții de filme de Oscar, filme cu tematică pascală și proiecții în cadrul proiectului Centenarul Încoronării.

Cinematograful „Ateneu”” a fost și gazda a patru festivaluri: Les Films de Cannes à Iași, Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film „Ecranul și Divanul”, Festivalul Filmului Francez și Festivalul Serile Filmului Românesc.

Aflat în incinta Ateneului Național din Iași, Cinema Ateneu a fost inaugurat în octombrie 2017, la a doua ediție Les Films de Cannes à Iași, în prezența regizorului ieșean Cristian Mungiu.

De atunci, până în prezent, în ultimii cinci ani, au fost înregistrate următoarele rezultate:

  • Peste 1.500 proiecții de film
  • Peste 55.000 spectatori
  • Peste 580.000 lei încasări
  • Peste 150 de invitați speciali (regizori, actori, producători)

Top cele mai vizionate zece filme, după încasări, în ultimii cinci ani:

  1. Colectiv
  2. Moromeții 2
  3. Touch me not
  4. Între chin și amin
  5. House of Gucci
  6. Encanto (animație)
  7. Marele câine roșu (animație)
  8. Another round / Încă un rând
  9. Babardeala cu bucluc sau porno balamuc
  10. R.M.N.

Odată cu aderarea la rețeaua de cinematografe Europa Cinemas, în anul 2019, în urma rezultatelor obținute, cinematograful a beneficiat de finanțări de peste 21.000 de euro. Totodată, în 2021, Cinema „Ateneu” a primit din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) certificatul de clasificare pentru categoria „0”, care atestă calitatea proiecţiilor cinematografice și condițiile de confort și siguranță oferite spectatorilor.

În continuare, cinefilii ieșeni sunt așteptați la proiecții de film pentru întreaga familie, dar și la alte evenimente speciale, programul fiind publicat pe pagina de facebook Cinema Iași și pe site-ul www.cinemaiasi.ro