Rescuers work at the site of a maternity ward of a hospital destroyed by a Russian missile attack, as their attack on Ukraine continues, in Vilniansk, Zaporizhzhia region, Ukraine November 23, 2022. REUTERS/Stringer

Preşedintele Zelenski denunţă ”teroarea” rusă după atacuri în regiunea Zaporojie, inclusiv asupra unei maternităţi

Cel puţin trei civili, printre care un nou-născut, au fost ucişi miercuri dimineaţa după noi atacuri ruse în Ucraina prin care, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Moscova vrea să răspândească „teroarea”, informează AFP.

„Duşmanul a decis încă o dată să încerce să obţină prin teroare şi ucidere de oameni ceea ce nu a putut obţine în nouă luni” de invazie în Ucraina, a declarat Zelenski pe Telegram, promiţând că Rusia „va fi trasă la răspundere pentru tot răul pe care l-a cauzat ţării noastre”.

Cu puţin timp înainte de aceasta, serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat moartea unui nou-născut în urma unui atac rus asupra unei maternităţi în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

„În noaptea de 23 noiembrie, în oraşul Vilniansk din regiunea Zaporojie, o clădire de două etaje ce adăpostea o maternitate a fost distrusă de un atac cu rachete”, a anunţat serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă pe Telegram.

Acest atac o lovit secţia de maternitate a spitalului local, unde se afla o femeie, bebeluşul său şi un medic. În urma acestui atac, „un bebeluş născut în 2022 a murit”, a precizat serviciul pentru situaţii de urgenţă, subliniind că mama acestuia şi medicul au putut fi salvaţi de sub dărâmături.

Femeia a fost rănită, a precizat miercuri pe Telegram preşedintele Zelenski. „Statul terorist (Rusia) continuă să ducă război împotriva civililor”, a declarat Zelenski.

Serviciul pentru situaţii de urgenţă a publicat o înregistrare video în care pot fi văzuţi membri ai echipelor de salvare încercând să scoată un bărbat pe jumătate blocat în moloz. Potrivit primelor informaţii disponibile, nicio o altă persoană nu se mai află sub dărâmături.

Micul oraş Vilniansk este situat la 45 de kilometri de linia frontului, în nordul regiunii Zaporojie, al cărei sud este ocupat în cea mai mare parte de trupele ruse, după ce Moscova a anunţat anexarea teritoriului la sfârşitul lui septembrie. Pe 17 noiembrie, un atac rus a distrus aici un imobil, ucigând zece persoane, dintre care trei copii.

În regiunea Harkov (nord-est), un alt bombardament rus a ucis miercuri dimineaţa două persoane, o femeie de 55 de ani şi un bărbat de 68 de ani, a anunţat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram. O persoană a fost spitalizată şi o alta a primit îngrijiri la faţa locului, a precizat guvernatorul, potrivit căruia bombardamentul a lovit un imobil rezidenţial şi un spital.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a înregistrat peste 700 de atacuri împotriva unor clădiri din domeniul sănătăţii de la declanşarea invaziei ruse în februarie, ceea ce constituţie, potrivit organizaţiei, „o încălcare manifestă” a dreptului internaţional umanitar.

OMS a mai atenţionat că iarna aceasta va fi una extrem de grea pentru milioane de ucraineni, după o serie de lovituri ruse devastatoare asupra infrastructurilor energetice ale acestei ţări care cufundă regulat Ucraina în beznă şi în frig. AGERPRES