În Republica Moldova a fost reluată alimentarea cu energie electrică după bombardamentele ruse asupra reţelei ucrainene

În Republica Moldova a fost reluată joi practic în totalitate alimentarea cu energie electrică după ce ţara a suferit o pană masivă de curent ca urmare a bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a informat distribuitorul local Premier Energy, care a adăugat că mai trebuie reconectaţi la reţea circa 10.000 de consumatori, transmite EFE.

Potrivit companiei, la ora locală 08:00 (06:00 GMT), peste 860.000 de clienţi din centrul şi sudul republicii aveau din nou lumină în locuinţe, potrivit publicaţiei locale Replica.

În acelaşi timp, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor meteo din timpul nopţii manifestate prin ploi torenţiale şi vânt, s-au produs mai multe avarii în reţelele de medie tensiune, astfel încât în prezent circa 10.000 de consumatori nu au curent electric.

”Înţelegem disconfortul din cauza lipsei de tensiune pe care consumatorii sunt nevoiţi să îl suporte. Reiterăm că această situaţie extrem de complicată a fost cauzată de bombardamentele din ţara vecină, al cărui sistem electric este interconectat cu cel al ţării noastre”, menţionează Premier Enegy.

Pe parcursul zilei de miercuri, forţele armate ale Rusiei au atacat din nou masiv sistemul energetic ucrainean cu 67 de rachete de croazieră şi 10 drone şi, chiar dacă forţele aeriene ucrainene au reuşit să doboare 51 de rachete şi 5 drone dintre acestea, impactul celorlalte arme a lăsat Ucraina pe întuneric, cu pene de curent generalizate care au afectat şi ţara vecină Republica Moldova, cu 2,6 milioane de locuitori.

După atacurile ruse din Ucraina, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică în întreaga Republică Moldova, inclusiv în capitala Chişinău, pentru a doua oară din 15 noiembrie, când Rusia a lansat cel mai mare atac împotriva reţelei electrice ucrainene de la începerea invaziei.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe Facebook că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”. „Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric şi frig, care ucide intenţionat oameni, din simpla dorinţă de a ţine alte popoare în sărăcie şi umilinţă. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a adăugat şefa statului moldovean.

La rândul său, ministrul de externe moldovean, Nicu Popescu, a solicitat convocarea de urgenţă a ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a-i exprima protestul energic al Republicii Moldova în legătură cu bombardarea infrastructurii civile ucrainene.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a discutat miercuri noapte cu omologul său de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, pentru a o asigura că angajaţii ucraineni fac tot posibilul pentru „a înlătura consecinţele terorii” ruse.

„Împreună cu prietenii noştri, avem un singur răspuns pentru Rusia: mai bine pe întuneric decât cu voi”, a scris Şmîhal pe Twitter. AGERPRES