România va depăşi sezonul rece fără niciun fel de problemă majoră în sistemul energetic

România va depăşi sezonul rece anul acesta fără niciun fel de problemă majoră în sistemul energetic, a afirmat, joi, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a adăugat că se monitorizează zilnic stocul depozitelor de gaze naturale.

„Un alt subiect foarte important în această perioadă este securitatea energetică. Se vorbeşte foarte mult despre iarna aceasta, despre ce probleme vom întâmpina în această iarnă. Văd tot felul de opinii cât se poate fataliste, să le numesc aşa, că vom avea probleme… Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, în preajma sezonului de iarnă. Au fost tot felul de anunţuri care ne pregăteau pentru situaţii de criză. Am depăşit sezonul rece de anul trecut fără niciun fel de problemă. Sunt convins că vom depăşi sezonul rece de anul acesta, de asemenea, fără niciun fel de problemă majoră în sistemul energetic naţional. Sunt preşedintele Comandamentului de iarnă. Monitorizăm zilnic stocul depozitelor de gaze naturale, în funcţie de importuri, cantităţile de apă în lacurile de acumulare şi, în general, toată starea sistemului energetic naţional”, a susţinut George Niculescu, la conferinţa „Noi tehnologii, noi finanţări şi noi investiţii în sectorul energetic”, organizată de HIM Public Affairs si Club Antreprenor.

Potrivit acestuia, până în momentul de faţă nu a fost semnalată nicio situaţie care ar putea să genereze probleme.

Totodată, secretarul de stat a menţionat că România acordă ajutor pe mai multe paliere în domeniul energetic Republicii Moldova.

„Dacă vorbim de cooperare regională, trebuie să amintesc şi faptul că dăm o mână de ajutor Republicii Moldova de ceva timp. Din 16 martie suntem interconectaţi cu sistemul lor. Şi, aici, felicitări colegilor de la Transelectrica pentru că au făcut asta posibil. Acordăm ajutor pe mai multe paliere în domeniul energetic în Republica Moldova pentru că, am văzut şi ieri, în urma atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, s-au înregistrat pene de curent şi în Republica Moldova. Este firesc ca România să-şi asume rolul acesta de lider regional şi să acordăm ajutor vecinilor noştri. Monitorizăm în fiecare zi, din punct de vedere al securităţii energetice, sistemul energetic naţional”, a adăugat Niculescu. AGERPRES