Program de depistare activă a tuberculozei, demarat în judeţul Iaşi

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași va demara începând din data de 5 decembrie o acţiune de depistare activă a tuberculozei la nivelul județului. în cadrul programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” demarat de Ministerul Sănătăţii.

Echipajele mobile implicate în acțiune se vor deplasa la începutul săptămânii viitoare la Spitalul de Psihiatrie și Pentru Măsuri de Siguranță de la Pădureni-Grajduri și la unitățile aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), vizate fiind persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, urmând ca în următoarele trei luni acţiunile de depistare activă a tuberculozei să continue şi în celelalte localități din mediul rural. În cadrul comunităților, pe lângă activitatea de screening vor fi distribuite şi  materiale sanitare care vor avea versiuni și în limba ucraineană pentru persoanele venite din zona de conflict.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei, precizează reprezentanţii DSP Iaşi într-un comunicat.

Programul este destinat persoanelor cu vârsta peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc de pe raza județului Iași. Programul vizează efectuarea screening-ului la aproximativ 3.000 de persoane în perioada decembrie 2022-februarie 2023. În cadrul proiectului, vor acționa trei echipe mobile cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la  Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută vor fi lucrate în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și Spitalului Municipal Pașcani. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.