Guvernul a aprobat proiectul privind consolidarea, reabilitarea şi refuncţionalizarea pavilionului administrativ al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, investiţie în valoare de şase milioane de lei, finanţată cu bani de la bugetul de stat şi de la cel al Consiliului Judeţean Iaşi, autoritatea în administrarea căreia se află unitatea medicală. Odată obţinută finanţarea au fost demarate procedurile prevăzute de lege privind organizarea licitaţiei în vederea atrubuirii lucrărilor, a anunţat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
„Facem pași mici dar siguri pentru a eficientiza și îmbunătăți continuu serviciile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, aflat în slujba ieșenilor, dar și a celor din regiunea Moldovei, atunci când vorbim de afecțiunile din sfera infecto-contagioasă. O facem, pe de-o parte, păstrându-ne empatia și omenia atunci când este vorba de tot ce ține de îngrijirea pacienților, iar pe de altă parte luăm toate măsurile și accesăm toate oportunitățle care ne permit realizarea unui cadru proprice desfășurării activităților medicale și administrative, pachet necesar pentru ca spitalul să fie vechi prin tradiție, dar consolidat și updatat la nevoile medicale actuale ale societății”, declară medicul.
Potrivit acestuia, sunt toate șansele ca în primăvara anului viitor să fie reluate lucrările pentru consolidarea pavilionul administrativ al spitalului, având în vedere că există banii necesari realizării acestei investiţii, cu ajutorul Ministerului Dezvoltării Regionale, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), aproape 90% din costurile lucrărilor fiind asigurate de la bugetul de stat. Astfel, dintr-un total de 6.087.721,98 de lei (valoare cu TVA), bugetul de stat finanțează proiectul cu 5.397.532,20 de lei, inclusiv TVA, suplimentare imperios necesară din cauza devizului tehnic care a suportat modificări de-a lungul timpului.
Pe parcursul execuției, după efectuarea în totalitate a desfacerilor, s-a constatat că degradările structurale sunt mult mai mari decât cele estimate la faza de relevare, expertizare și proiectare, drept perntru care sunt necesare lucrări suplimentare pentru a asigura cerințele de stabilitate și siguranță a clădirii. Menționăm că această clădire are peste 100 de ani”, se arată în nota de fundamentare privind actualizarea deviziului general și a indicatorilor tehnico-economici privind obiectivul investiției ”Consolidare, reabilitare și refuncționalizare Pavilion Administrativ Spitalul Clinic de Boli Infecţiaose Sfânta Parascheva Iaşi. ”
Restul de 690.189,78 lei înseamnă suportul Consiliului Județean Iași, autoritatea în subordinea căreia se află spitalul și din fondurile proprii ale spitalului.
„Corpul de clădire aflat în apropierea triajului spitalului nu a mai putut fi folosit din 2019 când, toată activitatea personalul administrativ a fost mutată la parterul pavilionului1. De atunci ne susținem cauza în fața autorităților județene, locale și naționale iar rezultatele au fost pe măsura eforturilor depuse. Proiectul de consolidare, reabilitare și refuncționalizare a pavilionului administrativ este doar unul din planurile noastre pentru anul 2023. Considerăm că o acțiune cu caracter de maximă urgență este lucrarea de reparație a gardului care împrejmuiește curtea spitalului pentru care sperăm să demarăm lucrările de asemenea în primăvara anului viitor. În plus, așteptăm răspunsul Companiei Naționale de Investiții cu privire la avizarea proiectului ” Construire pavilion 8, corp de clădire care va permite îmbunătățirea și eficientizarea activității personalului medical al Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași, a mai precizat Florin Roşu.