Basarabia

„Reforma administrației publice va asigura condiții egale de trai în orașe și sate”, a declarat Natalia Gavrilița

Chişinău, 28 nov. /MOLDPRES/. Principalele direcții ale Strategiei de reformă a administrației publice (SRAP) pentru perioada 2023-2030, în condițiile noilor cerințe determinate de procesul de aderare la UE, au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe desfășurate la Chișinău. La eveniment a participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, șeful Cancelariei de Stat, Igor Talmazan, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mazeiks, ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logdson, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în R. Moldova, Guido Beltrani, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Întrunirea constituie o platformă de dezbatere publică și îmbunătățire a SRAP, cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Publice Locale, ONG-urilor de profil, experților naționali și internaționali.

În intervenția sa, prim-ministrul Natalia Gavrilița a vorbit despre necesitatea realizării reformei atât la nivel central, cât și la cel local, pentru creșterea gradului de eficiență a autorităților publice.

„În primul rând, administrația centrală trebuie să fie mai eficientă. Avem nevoie de un cadru legal și instituțional simplu, clar și transparent. Trebuie să eliminăm suprapunerile de competențe între instituții și să asigurăm o coordonare interinstituțională, sinergii mai bune între toate structurile centrale. Este un imperativ dictat nu doar de exigențele integrării europene, dar și de angajamentul nostru de a cheltui banul public eficient și strict în folosul oamenilor”, a menționat prim-ministrul Gavrilița.

De asemenea, șefa Executivului s-a referit la oportunitățile în urma amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Acestea vor avea acces la transferuri suplimentare de la buget, vor putea beneficia de mai multe granturi pentru construcția drumurilor în cadrul Programului „Satul European”. Totodată, vor fi oferite stimulente salariale funcționarilor și primarilor care vor activa în unități administrative amalgamate.

„Oamenii trebuie să aibă parte de aceleași prestații din partea statului, indiferent dacă locuiesc într-un sat îndepărtat, într-un oraș mic sau în unul dintre sectoarele capitalei. De aceea, ne propunem să dăm posibilitate unităților administrativ-teritoriale să se unească și să se consolideze, pentru a crea instituții capabile, sustenabile și suficient de puternice la nivel local, cu resurse financiare adecvate ca să-și poată îndeplini responsabilitățile și să furnizeze servicii de care au nevoie oamenii”, a mai spus Natalia Gavrilița.

În cadrul evenimentului, a fost exprimat suportul donatorilor internaționali pentru Guvernul Republicii Moldova în procesul complex de implementare a SRAP și de consolidare a parcursului european al țării.

Conceptul de strategie RAP acoperă cinci sectoare-cheie: serviciul public, administrația locală, instituțiile publice, sistemul de elaborare a politicilor și planificare strategică.

Conferința este organizată cu suportul Uniunii Europene, Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și se va desfășura timp de două zile, pe 28 și 29 noiembrie.

Related Articles

Back to top button