Iaşul s-a înfrăţit cu municipiul Hînceşti din Republica Moldova

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au fost deschise joi, la Iaşi, cu semnarea acordului de înfrăţire dintre oraşul nostru şi municipiul Hînceşt din Republica Moldova. La eveniment, care a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, au fost prezenţi, alături de primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi primarul municipiului Hînceşti, Alexandru Botnari, președintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, preşedintele Raionului Hîncești, Iurie Levinschi, parlamentari și aleși locali ieșeni.

„Am vrut ca prin acest moment să transmitem un mesaj de unitate şi de solidaritate cu comunităţile din Republica Moldova. Suntem datori înaintaşilor noştri să perpetuăm unitatea tuturor românilor şi să clădim punţi de legătură cât mai trainice. Suntem un singur popor şi misiunea noastră este să consolidăm această legătură a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Fie că vorbim de legături economice, culturale sau educaţionale, prin aceste gesturi simbolice fraţii noştri de peste Prut trebuie să înţeleagă că se pot baza în continuare pe noi.

Drumul Republicii Moldova spre Europa este legat indisolubil de drumul României către Occident. Sunt singurele variante dovedite de istorie prin care bunăstarea, respectul, dezvoltarea şi modernizarea unei comunităţi nu pot veni decât dinspre Vest, nu dinspre Est! Conflictul îngrozitor de la graniţele noastre dovedeşte, încă o dată, că singura variantă pentru pace, securitate şi prosperitate este drumul spre marea familie europeană! Sunt sigur că, odată realizat acest deziderat, graniţa Comunităţii Europene se va muta de pe Prut pe Nistru. Iar cu aceasta nu va exista nicio graniţă între români şi unirea cu România va deveni o realitate la care au visat întotdeauna marii înaintaşi ai noştri! Prin semnarea acestui acord de înfrăţire doresc să le transmit tuturor românilor că trebuie să rămânem solidari! Să fim mai buni, să ne iubim şi să ne vorbim ţara de bine!, a declarat, în cuvântul său, primarul Iaşului, Mihai Chiirca.

„Pentru noi, evenimentul de astăzi este unul foarte important, pentru că are loc cu ocazia Zilei Naţionale a României. Distanţa dintre municipiul Hînceşti şi municipiul Iaşi este de doar o sută de kilometri. Toate drumurile care vin la Hânceşti trec pe la Iaşi, iar această punte de legătură între noi vom putea să o dezvoltăm, lucru care ţine de instituţiile publice. Iaşul este şi capitala studenţilor, aici sunt foarte multe facultăţi, lucru care ar putea, de asemenea, să apropie şi mai mult cele două localităţi. De asemenea, multe dintre proiectele investiţionale din municipiul Iaşi ar putea fi implementate şi la Hînceşti. Ne dorim ca această înfrăţire să ne aducă şi foloase, nu doar să fie un simplu document”, a declarat, la rândul său, primarul municipiului Hînceşti, Alexandru Botnari. (E.M.)