Câteva sute de ieşeni au participat joi, la Iaşi, la ceremionia militară desfăşurată în Piaţa Palatului Culturii cu ocazia Zilei Naţionale a României. După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, după care au urmat discursurile oficialităţilor locale.
În discursul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a subliniat rolul pe care Iaşul l-a avut în înfăptuirea Marii Unirii, declarând că la 104 ani de la actul istoric de la 1 decembrie 1918 idealul unirii stă în motivaţia de a vedea Iaşul şi Moldsova conectate la vestul ţării prin Autostrada Unirii.
„Noi, cei de astăzi, avem datoria să luăm deciziile corecte pentru ca urmașii noștri să privească într-o zi la faptele noastre, așa cum privim noi la trecutul măreț al României. Funcțiile politice sau administrative sunt vremelnice. Deciziile, însă, pot să schimbe pentru totdeauna destinul țării pentru generații peste generații. Nu suntem veșnici într-o funcție sau alta, dar suntem pe viață români, iar prima noastră datorie morală este față de țară și față de comunitatea în care trăim. La Iași, s-a scris o pagină importantă din istoria țării. De aici, a plecat idealul Unirii în 1859, care a condus la desăvârșirea statului național unitar în 1918. Pentru noi, astăzi, la 104 ani distanță, idealul unirii stă în motivația nestăvilită de a vedea Iașul și Moldova conectate de vestul țării prin Autostrada Unirii. Legătura istorică dintre Moldova, Basarabia și Transilvania trebuie să fie reprezentată de legătura rutieră pe care o așteptăm de 30 de ani. În fața acestui obiectiv, trebuie să fim cu toții uniți, de la întreaga clasă politică, la fiecare cetățean. Dar în special pe cei care suntem la cârma țării cade responsabilitatea de a demonstra că merităm țara pe care am moștenit-o. Avem datoria de a face România mai puternică, mai stabilă, o țară europeană în care să se regăsească toți românii. Spiritul de unitate care astăzi ne cuprinde și ne înflăcărează, ne va fi de mâine motivație pentru a munci să facem din țara noastră locul în care să iubim să trăim”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, în discursul său.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a evocat în alocuţiunea sa importanţa actului istoric din urmă cu 104 ani, care a condus, în final, la împlinirea celui mai mare vis al românilor, respectiv Marea Unire. Totodată, şeful municipalităţii ieşene i-a îndemnat pe români să-şi îndrepte gândurile spre viitorul ţării şi să nu uite niciodată să-şi iubească ţara.
„În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru numărul mare în care aţi venit astăzi, aici, la sărbătoarea naţională a tuturor românilor. Aţi venit pentru dumneavoastră şi pentru toţi românii care nu pot fi astăzi aici. Pentru toţi ieşenii care astăzi nu sunt acasă, pentru cei care nu mai sunt printre noi şi pentru cei care se vor naşte pe acest teritoriu. Fiecare naţiune are un moment de glorie. Fiecare naţiune luptă pentru asta. Pentru noi a fost 1 Decembrie 1918, momentul în care românii de pretutindeni şi România au realizat cel mai frumos vis al lor: Marea Unire!”.”Eu cred într-o Românie mândră şi prosperă, unită, în care toţi românii să se regăsească sub acelaşi drapel. Eu cred într-o Românie europeană strâns legată într-o alianţă militară, puternică, cu o viziune occidentală, modernă. Eu cred că Iaşul mai are multe de spus pentru această ţară, că-şi poate găsi un rol de unire pentru toţi românii, că poate lega spiritul şi demnitatea acestui popor, indiferent de clasa politică. Eu cred că toţi românii îşi iubesc ţara şi vorbesc frumos despre ea acolo unde se află. Şi povestesc copiilor şi nepoţilor lor despre istoria glorioasă a acestui popor, despre ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă aici. Eu cred că acei români îşi iubesc ţara chiar dacă nu sunt aici, alături de noi. De aceea, ne-am adunat aici să ne spunem unii altora la mulţi ani. La mulţi ani Iaşi, la mulţi ani ieşeni, la mulţi ani România, la mulţi ani români, la mulţi ani tuturor celor care simt şi iubesc această ţară!”, a spus primarul Mihai Chirica în mesajul adresat cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
După discursurile oficialităţilor a urmat depunerea de coroane de flori la monumentul ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din faţa Palatului Culturii, ceremonmia încheindu-se cu defilarea detaşamentelor de onoare ale Garnizoanei Iaşi şi prezentarea tehnicii de luptă.
La final, ieşenii prezenţi la ceremonia militară şi religioasă din Piaţa Palatului Culturii au participat la masa populată oferită de Primărie, care a constat într-o porţie de fasole cu cârnaţi şi un pahar cu vin sau suc.
Programul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 104 ani de la actul istoric de la 1 Decembrie 1918 au debutat la ora 9.30, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, cu ceremonia de semnare a documentelor de înfrățire între municipiului Iași şi municipiile Bălți și Hîncești din Republica Moldova.
Începând cu ora 10.00, în Piața Palatului Culturii a avut loc un spectacol folcloric cu participarea Ansamblului „Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean şi al artiștilor Ștefan Pintilii, Beatrice Duca și unor tinere talent locale.
Manifestările s-au încheiat la ora 19.00, cu ceremonia retragerii cu torțe a militarilor ,din Garnizoana Iaşi. (E.M.)