Asociația Zi de Bine Moldova inițiază proiectul Generații la calculator

Proiectul Generații la calculator face parte din seria de proiecte desfășurate de asociația Zi de Bine în zona Moldovei. În luna noiembrie, Asociația Zi de Bine a facilitat menținerea stării de bine a elevilor și a profesorilor din comuna Șcheia, prin renovarea celor două săli de sport ale școlilor din localitate.

Proiectul lunii decembrie al Asociației Zi de Bine facilitează dotarea Școlii gimnaziale din Șcheia cu un laborator de informatică, astfel încât oameni mici și oameni mari să învețe, la timpul lor, competențele necesare, pentru a nu rămâne în urmă cu vremurile și oportunitățile.

”În luna noiembrie, am luat țara la kilometru pe ruta București – Suceava cu destinația Șcheia, unde am amenajat și dotat două săli de sport la școlile gimnaziale din comună, în care învață niște sute bune de copii. O lună de zile am avut ocazia să stăm de vorbă cu profesorii și copiii lor, să aflăm povești de viață nu chiar simple, dar și să descoasem visuri de mai Bine. Așa am aflat despre programul „A doua șansă” – un fel în care școala deservește comunitatea și după terminarea celor 8 clase. Pentru mulți tineri din Șcheia care au fost nevoiți să întrerupă școala, mulți dintre ei plecând și apoi întorcându-se din străinătate, este o a două șansă la educație, integrare și găsirea unui loc de muncă. Un program atât de fain, cu profesori atât de dedicați, încât am hotărât să mai poposim o lună.”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Şcoala Gimnazială ”Dimitrie Păcurariu” din Șcheia și școlile structură din comună joacă un rol hotărâtor în formarea generaţiilor de elevi care-i trec pragul, iar profesorii sunt determinați să practice un învățământ competent, colaborativ și implicat, care încurajează competenţa, dar şi cultivarea talentelor personale, astfel încât fiecare elev să parcurgă un traseu educaţional potrivit aspiraţiilor sale.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului În Mișcare – ZDBMoldova este de 25.000 euro și este oferit de TRUTZI.

Sărbătoriții lunii decembrie își pot dărui ziua pentru acest proiect aici:  https://ziuata.galantom.ro/fundraising_pages/create?id_project=1984

La școala din Șcheia, majoritatea elevilor sunt de etnie rromă, nedeclarați (aproximativ 85%), iar părinții acestor copii muncesc ca zilieri, în cel mai bun caz. Implicarea părinţilor în procesul instructiv-educativ este o problemă secundară, grija principală fiind asigurarea hranei copiilor lor. Printre elevii școlii sunt și copii pasionați care ar putea avea rezultate la concursuri, dar, din cauza situației financiare precare, nu își permit să achiziționeze dispozitive electronice pe care să își valorifice talentul și se bazează doar pe ceea ce pot face în cadrul școlii. Acești copii vor avea la dispoziție viitorul laborator de informatică și în afara orelor de curs, pentru a putea evolua și pentru a vedea rezultatele muncii lor

„Este necesar ca elevii să deprindă abilitățile necesare într-o societate informațională. Primul pas pentru elevii școlii ar fi înființarea unui laborator de informatică modern, echipat cu toate cele necesare desfășurării orelor de TIC, opționalelor și altor activități extracurriculare. Elevii, atât cei din clasele V-VIII, cât și adulții înscriși în programul „A doua șansă”, vor profita de dotările laboratorului, vor înțelege mai ușor tot ce ține de utilizarea tehnologiei, de ce reprezintă aceasta, de cât de mult a evoluat. În cazul adulților din programul „A doua șansă”, orele se vor axa pe dezvoltarea abilităților de utilizare a calculatorului în așa fel încât să-i ajute în cazul unei angajări”,  declară Oana Curea, profesor de informatică.

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

 Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.