Autoritățile moldovenești au condamnat atacurile brutale cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a condamnat în această seară în termenii cei mai duri atacurile brutale cu rachete ale Federației Ruse asupra țării vecine. Aceste acțiuni nejustificate cauzează consecințe dramatice în Ucraina, lăsând oamenii fără electricitate, agent termic și în unele cazuri fără apă, transmite MOLDPRES.

MAEIE declară că atacurile de astăzi sunt încă o dovadă de agresiune inacceptabilă asupra obiectivelor civile ucrainene de importanță vitală, care afectează inclusiv și țara noastră. Misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Ucraina monitorizează cu atenție evoluția situației de securitate. „Cetățenii moldoveni din Ucraina se pot adresa în cazul oricărei situații excepționale ambasadei de la Kyiv sau consulatului de la Odesa pentru asistența consulară de specialitate”, a explicat MAEIE.

Anterior, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a luat atitudine faţă de noul val de atacuri cu rachete care generează consecințe directe și asupra țării noastre.

„O patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit componentele unei rachete în apropierea orașului Briceni. Poliția de frontieră a intensificat patrulele și a ridicat gradul de alertă în Briceni și Ocnița. Zona unde a fost descoperit obiectul explozibil a fost izolată, iar la fața locului se află serviciile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Echipa guvernamentală depune toate eforturile ca să ținem situația sub control și să nu admitem riscuri pentru pentru oamenii noștri. Condamn cu fermitate aceste atacuri brutale asupra unor ținte civile din Ucraina și reiterez deplina noastră solidaritate cu poporul ucrainean în aceste clipe grele”, a relevat premierul.

Întreprinderea Moldelectrica a anunţat astăzi despre perturbații în sistemul electroenergetic, precum şi despre posibile deconectări de energie electrică. Autorităţile solicită cetăţenilor să urmeze recomandările organelor abilitate și să rămână în siguranță