Daniel Zamfir: PSD nu susţine taxa pe panourile fotovoltaice – o măsură absolut aberantă

Partidul Social Democrat nu susţine taxa pe panourile fotovoltaice, care este o măsură „absolut aberantă”, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, creează astfel o nouă „problemă în economia românească”, a declarat, luni, senatorul social-democrat Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat.

„Evident că este profund greşită politica Ministerului Energiei, să introduci o astfel de taxă acum, când România trebuie să încurajeze tot ce înseamnă producţia de energie regenerabilă. Ministerul Energiei constat că creează din nou o confuzie în piaţa de energie, n-ar fi prima dată când politica Ministerului Energiei este una haotică. Îmi aduc aminte că a început odată cu liberalizarea preţului la energie, liberalizare care ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi, a urmat cu acea bâlbâială incredibilă, timp de un an de zile, cu privire la mecanismul acela de compensare care până la urmă a îngroşat buzunarele unor băieţi deştepţi, a urmat iată acea lipsă de decizie cu privire la continuarea hidrocentralelor în arii protejate”, a declarat Zamfir, la Parlament.

El a adăugat că n-ar vrea să treacă cu vederea faptul că „tot Ministerul Energiei, prin persoana ministrului Popescu, s-a angajat în faţa Comisiei Europene, prin PNRR, să închidă capacităţi de cărbune şi să pună practic pe butuci economia naţională”.

„Acum vine cu o nouă măsură care este absolut aberantă – aceea de a propune o taxă cu privire la cei care îşi instalează panouri fotovoltaice. PSD nu susţine această iniţiativă. Când va veni în Parlament această Ordonanţă, în mod categoric noi o vom amenda şi vom scoate acea prevedere. Eu înţeleg de la domnul Popescu că Ordonanţa era într-un fel în Guvern şi în alt fel a ieşit la Monitorul Oficial. Lucrurile astea sunt hilare, nu se pot petrece într-un guvern serios, iar cred că domnul Ciucă are încă un motiv să evalueze activitatea acestui ministru, care, iată, nu trece o săptămână şi mai creează o problemă în economia românească”, a transmis senatorul PSD.

Potrivit senatorului, „această Ordonanţă este absolut aberantă”.

„Vă asigur că, atunci când va veni îm Parlament, această Ordonanţă va fi modificată, în sensul că se va elimina orice taxă pentru cei care îşi instalează panouri fotovoltaice”, a precizat Daniel Zamfir. AGERPRES