Guvernul finlandez a prezentat în parlament propunerea oficială de aderare la NATO

Guvernul finlandez a prezentat luni în parlament propunerea oficială de aderare la NATO, potrivit ministrului de externe Pekka Haavisto, informează DPA.

Propunerea a venit după ce au fost analizate aproximativ 1.600 de răspunsuri la un plan iniţial. Finlanda şi Suedia şi-au exprimat ambele interesul de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie.

Propunerea recomandă ratificarea Tratatului Atlanticului de Nord şi a Acordului de la Ottawa, cele două documente care formează nucleul Alianţei de 30 de membri, ce promite că un atac asupra unuia este considerat un atac asupra tuturor.

Guvernul prim-ministrului Sanna Marin le-a transmis parlamentarilor că a ajuns la concluzia că semnarea celor două tratate nu va afecta suveranitatea Finlandei şi nici nu o va împiedica să participe la afacerile internaţionale.

Până acum, 28 de membri NATO au aprobat eventuala aderare a Finlandei şi Suediei. Numai Ungaria şi Turcia nu au făcut-o încă. Ungaria a indicat că o va face în curând, dar Turcia s-a declarat îngrijorată că cele două ţări au sprijinit „terorişti”, considerată o referire la disidenţii care au solicitat azil.

Parlamentarii finlandezi pot acum analiza propunerea până când aderarea este aprobată de ultimele ţări membre NATO. În acel moment, preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, va fi îndreptăţit să ia decizia finală asupra aderării la Alianţă.AGERPRES