În această iarnă vom avea energie electrică pentru toată ţara, potrivit vicepremierului Spînu

Chişinău, 5 dec. /MOLDPRES/. Pentru prima dată în ultima perioadă am ajuns la o înţelegere pe termen lung, or contractele încheiate cu MGRES prevăd perioada decembrie 2022-martie 2023, la preţ optimal, ceea ce înseamnă că în această iarnă vom avea energie electrică pentru toată ţara. Declaraţia a fost făcută astăzi, într-o conferinţă de presă, de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, transmite MOLDPRES.

„Războiul din Ucraina pornit de Rusia încă mai durează, nu ştim cât va mai fi acest act barbar şi inutil, ce surprize ne mai poate aduce, iar cu aceste contracte am redus considerabil riscul sistării energiei electrice cauzate de bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene. Nicio guvernare n-a făcut mai mult pentru securitatea energetică a ţării decât actuala, însă chiar şi aşa, suntem încă dependenţi de mai mulţi factori care nu pot fi eliminaţi imediat. A fost o decizie complicată, în care ne-am ghidat exclusiv de interesul oamenilor”, a relevat Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, astăzi, 5 decembrie, urmează să se întrunească Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) care va actualiza unele decizii de securitate energetică, inclusiv ajustarea tarifelor la energie electrică. „După şedinţa CSE se va întruni Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) care va reduce tarifele chiar începând din luna decembrie. Anticipăm o reducere de circa 25%, însă hotărârea finală aparţine CSE şi ANRE”, a spus Spînu.

„Nu ne putem juca la masa de negocieri cu soarta oamenilor, or prin această decizie grea convenită cu Tiraspolul am avut scopul să asigurăm populaţiei linişte şi previzibilitate. Cunosc toate opiniile, potrivit cărora, trebuia să procedăm altfel, însă să fie clar, nu susțin chemările la idei precum că trebuie să închidem cu totul gazul malului stâng. Deciziile politicienilor trebuie să ofere soluții umane, pentru toți cetățenii țării noastre”, a rezumat ministrul Infrastructurii.

Societatea pe Acțiuni Energocom a semnat în acest weekeend contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala electrică din Dnestrovsc (MGRES) pentru luna decembrie. Conform lui Spînu, acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. „Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 dolari/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate”, potrivit sursei citate.