Rusia: Putin a promulgat o lege care extinde restricţiile asupra ‘propagandei LGBT’

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege care extinde restricţiile asupra promovării a ceea ce denumeşte „propagandă LGBT”, interzicând practic orice exprimare în public a comportamentului sau stilului de viaţă LGBT in Rusia, informează Reuters.

Potrivit noii legi, care lărgeşte interpretarea a ceea ce este calificat drept „propagandă LGBT” în Rusia, orice acţiune sau răspândire de informaţii considerate o încercare de promovare a homosexualităţii în public, online sau în filme, cărţi ori reclame ar putea fi sancţionată cu o amendă severă.

Legea extinde o lege anterioară împotriva propagandei LGBT în Rusia care a interzis „manifestarea” unui comportament LGBT în faţa copiilor.

Ea survine în contextul în care Kremlinul exercită o presiune sporită asupra grupurilor minoritare şi oponenţilor lui Putin în Rusia, anulând grupuri media independente şi continuând înăbuşirea libertăţii de exprimare, în timp ce Moscova îşi intensifică o campanie lungă de un deceniu pentru a promova ceea ce ea spune că sunt valori „tradiţionale”, notează Reuters.

Autorităţile au folosit deja legea existentă pentru a opri marşuri Gay Pride şi pentru a reţine activişti pentru drepturile homosexualilor.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că noua lege vizează să scoată cu totul din viaţa publică aşa-numitele stiluri de viaţă LGBT „netradiţionale”, practicate de lesbiene, bărbaţi gay, bisexuali şi persoane transgender.AGERPRES