Filmul „Ostrov” rulează la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

 

Iubitorii de artă cinematografică sunt invitaţi, joi, 8 decembrie, ora 18.00, în Sala „Diotima” a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi să vizioneze filmul artistic „Ostrov”, semnat de cunoscutul regizor Pavel Lungin. Evenimentul ce are loc în cadrul proiectului „Multiculturalitate în arta cinematografică”, ediţia a II-a, încheie un maraton de prezentări de filme artistice şi documentare tematice, ce au fost prezentate publicului în lunile noiembrie şi decembrie a acestui an. Ca şi la celelalte proiecţii cinematografice publicul va putea participa la discuţii deschise pe baza filmului, discuţii moderate de doamna conferenţiar Ioana Petcu, de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi. Partenerul oficial a evenimentului este Comunitatea Ruşilor-Lipoveni, Filiala Iaşi. Întrarea în sala de spectacol este liberă.

Cunoscutul regizor rus Pavel Lungin impresionează cu filmul său „Ostrov” şi reuşeşte să câştige şase premii ale cinematografiei ruse în 2007. Rolul principal este interpretat de către Pyotr Mamonov fost star rock în epoca sovietică, care după terminarea filmărilor la filmul „Ostrov” influenţat de acesta se pocăieste şi se retrage într-un sat izolat din Rusia. Acţiunea filmului ne prezintă povestea părintelui Anatolie, un călugar rus, şi căinţa sa pentru uciderea camaradului său în al doilea război mondial pentru a-şi salva propria viaţă. Este un film despre suflet şi în acelaşi timp un film ce ţi se lipește de suflet şi te urmăreste cu profunzimea lui. Simplitatea lui te face să descoperi frumuseţea vieţii, să îţi doreşti să îl revezi.

Pavel Lungin s-a făcut remarcat în anul 1990 cu filmul artistic de lung metraj „Taxi Blues”, în care rolul principal l-a jucat actorul Piotr Mamonov. Filmul a primit „Premiul pentru cel mai bun regizor” la Festivalul de Film de la CannesFranța. O perioadă a locuit în Franța, unde a creat diverse filme împreună cu producători francezi. În anul 2006 a regizat un film religios intitulat „Ostrov (film)” (în rusă: OCTPOB), nominalizat la Festivalul de film din Veneția și premiat de Patriarhul Alexei al II-lea al Bisericii ortodoxe ruse. Filmul poate fi considerat o continuare a tradiției tarkovskiene de pictură religioasă pe peliculă cinematografică. Pavel Lunghin a fost decorat cu distincția Artist al Poporului (Rusia) în 2008.