Republica Moldova: Dosar penal în cazul fragmentelor de rachetă căzute la Briceni, în apropiere de frontiera cu Ucraina
„Poliţia de frontieră a deschis un dosar penal care, în conformitate cu prevederile legale, va fi înaintat Parchetului în calitate de autoritate competentă în materie penală în cazul unor evenimente de acest tip”, menţionează ministerul citat într-un comunicat.
Ministerul de Interne moldovean, care nu a dezvăluit până acum originea rachetei, a precizat că ancheta continuă la locul unde au fost găsite primele fragmente cu o zi înainte.
Zona de căutare a fost extinsă marţi, iar anchetatorii au identificat alte câteva rămăşiţe din aceeaşi bucată de rachetă, a precizat ministerul.
Echipa de genişti care s-a deplasat la Briceni nu a identificat explozibil care ar prezenta pericol pentru populaţia locală. Potrivit fostului ministru al apărării moldovean, Vitalie Marinuţă, cel mai probabil, ar fi vorba de o rachetă folosită de sistemul ucrainean de apărare antiaeriană, notează Radio Chişinău.
„Racheta care a căzut în raionul Briceni este una de tipul S-300. De obicei, ele se folosesc pentru a combate alte rachete, câte două, în pereche. Atunci când una din ele loveşte ţinta, a doua se autodistruge. Din punctul meu de vedere, ceea ce avem noi în raionul Briceni este cea de-a doua rachetă lansată de ucraineni pentru a-şi apăra teritoriul. Raza de acţiune nu este atât de mare pentru a fi fost lansată de Federaţia Rusă”, a afirmat Vitalie Marinuţa.
Fragmentele căzute luni într-o livadă din apropierea oraşului Briceni ar aparţine unei rachete de tip S-300, a declarat pentru postul de radio citat Lilian Carp, şeful Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.
Deputatul nu a oferit mai multe informaţii, dar a promis că va veni cu o reacţie după ce va citi raportul realizat de specialişti la locul incidentului.
În urma accidentului nicio persoană nu a avut de suferit şi nu există riscuri pentru locuitorii din zonă, au subliniat responsabili ai Ministerului Apărării de la Chişinău după cercetările efectuate de genişti.
Ceea ce s-a întâmplat luni la Briceni ar putea să se repete în condiţiile în care Republica Moldova se află în vecinătatea imediată a Ucrainei, intens bombardată de armata rusă, a declarat fostul ministru moldovean al apărării, Vitalie Marinuţă.
Preşedinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţă, precum şi vicepremierul Nicu Popescu, ministru de externe, au condamnat ferm atacurile de ieri ale Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi şi-au manifestat din nou solidaritatea cu poporul ucrainean.
Acesta nu este primul incident în care rachete folosite în războiul dus de Rusia în Ucraina ajung pe teritoriul Republicii Moldova. La sfârşitul lunii octombrie, fragmentele unei rachete ruseşti care a ţintit barajul de la Novodnestrovsk din Ucraina, dar a fost doborâtă de sistemul de apărare ucrainean, au căzut în preajma localităţii Naslavcea din Republica Moldova.
La 10 octombrie, trei rachete ruseşti au survolat teritoriul Republicii Moldova în timpul unui atac asupra Ucrainei vecine, aminteşte EFE. AGERPRES