Lucrările la noul terminal al Aeroportului sunt în grafic

Conducerea R.A. Aeroportul Iași a prezentat marţi, 6 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, stadiul lucrărilor la noul proiect de dezvoltare (terminalul T4), cea mai amplă investiție din istoria aeroportului, care are ca termen de finalizare luna decembrie 2023.

Directorul General Romeo Vatră a prezentat, pe șantierul unde se construiește noul terminal, etapele parcurse de la momentul începerii lucrărilor, în luna octombrie, până în prezent. În continuare se lucrează în ritm susținut la realizarea structurii de rezistență.

„Am ajuns la stadiul de 5% din lucrările de execuție, ceea ce înseamnă că ne aflăm în grafic, iar dacă menținem acest ritm și ne ajută și vremea, vom reuși să finalizăm acest proiect la termenul contractual, adică în toamna anului viitor. Avem întâlniri periodice cu supervizorul și antreprenorul, împreună facem analize de progres și stabilim următorii pași. Structura de rezistență este împărțită în patru module, două dintre acestea urmând a fi gata până la finalul lunii în curs. Pe timp de iarnă se va lucra la subsol. Este un efort uriaș, ținând cont că noul terminal va avea peste 30 de mii de metri pătrați, va fi al doilea terminal din România, ca dimensiune, având trei niveluri, trei aviobridge-uri, peste 20 de birouri check-in, șapte porți de îmbarcare și șase porți de acces. Acest proiect este vital pentru dezvoltarea întregii regiuni deoarece ne va permite să procesăm 3,3 miloane de pasageri anual, dublu față de capacitatea actuală. Încheiem anul acesta cu peste 1,5 milioane de călători, peste traficul înregistrat în 2019, anul de vârf. Timpul este cea mai mare provocare pentru noi, nu excludem să apară și obstacole, însă am încredere că le vom depăși, având expertiza necesară, specialiști și susținere pentru a găsi soluțiile cele mai bune. Este esențial, așadar, să finalizăm la timp acest nou terminal, pentru a-l putea operaționaliza din vara anului 2024”, a spus Romeo Vatră.

În cadrul aceleași conferințe, Directorul General al Aeroportului a răspuns cu argumente speculațiilor apărute în presa locală, referitoare la așa-zisa “ilegalitate” privind modalitatea de execuție a proiectului T4.

„Avem un proiect care funcționează și se desfășoară în condiții foarte bune, dar iată că au apărut niște controverse, cu scopul de a isca un scandal cu tentă politică, iar unii nu au ezitat să emită opinii fără a aștepta și punctul nostru de vedere. Acest scandal despre care s-a scris nu există în realitate, nu avem nicio situație care să creeze premisele unui scandal. Suntem deschiși, transparenți, oferim toate răspunsurile necesare, pentru a se înțelege foarte clar că acest proiect este o promisiune față de ieșeni, și nu numai, pe care dorim să o onorăm în cel mai corect mod posibil”, a adăugat Directorul General al Aeroportului Iași, Romeo Vatră.