Ediţia din acest an a fost organizată de Institutul Ucrainean şi centrul de artă Jam Factory din Ucraina, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.
Au participat aproape 100 de reprezentanţi ai mediului cultural european – directori ai institutelor culturale, conducerea EUNIC Global, factori de decizie din Comisia Europeană, şefi de instituţii culturale publice şi non-guvernamentale din Belgia, Ucraina şi alte ţări europene.
Reuniunea din acest an, la care România a fost reprezentată de Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, s-a concentrat pe intensificarea şi consolidarea relaţiilor culturale dintre Ucraina şi UE, în contextul acordării Ucrainei a statutului de ţară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Dezbaterile au vizat rolul relaţiilor culturale în contextul actual al războiului, viitorul lor, soluţii practice de susţinere şi reconstrucţie a ecosistemului cultural distrus al Ucrainei şi integrarea operatorilor culturali ucraineni în sfera culturală a Uniunii Europene.
În timpul forumului, a fost organizată o expoziţie multimedia „Cărţi poştale din Ucraina”, care şi-a propus să demonstreze daunele provocate patrimoniului cultural ucrainean de către trupele ruseşti, potrivit Institutului Ucrainean.
Forumul internaţional al diplomaţiei culturale este o conferinţă anuală care reuneşte experţi din diferite ţări pentru a discuta despre perspectivele, cele mai bune practici, provocările şi viitorul diplomaţiei culturale internaţionale şi al relaţiilor culturale. AGERPRES