Compania Roche a primit undă verde în Statele Unite pentru testele de diagnosticare a maladiei Alzheimer

Compania farmaceutică elveţiană Roche a primit undă verde de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru testele de diagnosticare a maladiei Alzheimer, relatează AFP.

Aceste teste au drept scop detectarea prezenţei a doi biomarkeri caracteristici ai bolii, proteina beta-amiloid şi proteina tau, la pacienţii cu vârsta de 55 de ani şi peste, a anunţat joi compania farmaceutică într-un comunicat.

Ele ar trebui să faciliteze diagnosticul bolii şi, astfel, să permită o mai bună îngrijire a pacienţilor, în special prin luarea de măsuri preventive pentru păstrarea funcţiilor cognitive.

Utilizabile în cadrul sistemului său de analiză Cobas, distribuit pe scară largă în spitale şi centrele de analize, aceste teste ar trebui să ajute ca diagnosticul bolii să fie mai accesibil şi mai puţin costisitor, precizează grupul în comunicat.

Deja autorizate în 45 de ţări care acceptă marcajul CE, aceste teste au primit undă verde şi de la Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), care le-a acordat un statut rezervat produselor inovatoare, făcând posibilă accelerarea procedurii de examinare pentru omologarea acestora.

Activităţile operaţionale ale companiei Roche sunt organizate în două divizii: una specializată în produse farmaceutice, iar cea de-a doua în instrumente de diagnostic.

La mijlocul lunii noiembrie, divizia sa farmaceutică a suferit un eşec în ceea ce priveşte un tratament experimental denumit „gantenerumab”, după ce acesta nu reuşit să-şi atingă obiectivele principale în studiile clinice de fază III.

Acesta nu a fost primul eşec pentru compania Roche privind boala Alzheimer, care, la fel ca multe alte grupuri farmaceutice, a încercat fără succes să dezvolte un tratament pentru această boală neurodegenerativă.

Testele clinice realizate de laboratoarele Eisai din Japonia şi Biogen din SUA asupra unui tratament numit „lecanemab” au stârnit însă mari speranţe cu privire la gestionarea acestei boli pentru care în prezent nu există niciun tratament. AGERPRES