Iohannis: Monitorul Oficial reprezintă jurnalul statului român modern, memoria evoluţiei sale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul împlinirii a 190 de ani de la prima apariţie a Monitorului Oficial, subliniind că acesta reprezintă memoria evoluţiei statul român modern.

„Traversând cu o remarcabilă continuitate şi stabilitate regimuri politice şi forme de guvernământ diferite, perioade de război sau pace, Monitorul Oficial reprezintă jurnalul statului român modern, memoria evoluţiei sale. De-a lungul timpului, publicaţia a consemnat reuşitele poporului nostru, responsabilitatea asumată de elite de a moderniza în mod continuu România, proiecţiile de viitor şi modul în care statul, ca formă organizată a puterii politice a poporului, a dat o direcţie şi un sens năzuinţelor societăţii”, a arătat şeful statului în mesaj.

El a menţionat că aniversarea a 190 de ani de la apariţia primei publicaţii oficiale a statului reprezintă prilejul unei incursiuni în evoluţia şi în dezvoltarea societăţii româneşti.

„De la prima foaie oficială aprobată de generalul Kiseleff în anul 1832 în Ţara Românească şi până în prezent, publicaţia oficială a statului român a reunit în paginile sale actele care au marcat parcursul nostru istoric”, a evidenţiat Iohannis.

Publicaţia, cunoscută sub denumirile vremii de „Buletin gazetă administrativă”, „Buletin gazetă oficială”, „Foaie de publicaţiuni oficiale”, „Buletinul oficial” sau „Monitorul Oficial”, a cuprins „etapele de victorii sau înfrângeri ale poporului român, suferinţe sau speranţe transpuse în decizii care au clădit societatea de astăzi”, a amintit şeful statului.

„Înfiinţarea şi dezvoltarea unei publicaţii oficiale a statului român au reprezentat răspunsuri la imperativele politice ale vremii, o garanţie suplimentară pentru cetăţeni că elitele conducătoare se îngrijesc de îndeplinirea datoriilor lor şi îşi urmează misiunea cu care au fost învestite, în slujba poporului. Accesul la deciziile publice şi la regulile general obligatorii care au normat relaţiile sociale a dat substanţă imperativelor statului de drept, cristalizate în toată această perioadă”, a completat preşedintele Iohannis.
AGERPRES