FeaturedFluxNational

România-Schengen/Miniştrii bulgari de interne şi de externe consideră posibilă o înţelegere cu Austria, dar sunt pesimişti în privinţa Olandei

Bulgaria va continua demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen, au declarat joi miniştrii bulgari de externe şi de interne, potrivit agenţiilor Reuters şi BTA, după ce primirea acestei ţări în spaţiul european de liberă circulaţie a fost blocată de Austria şi Olanda, ambii miniştri bulgari estimând că de acum înainte Austria ar putea fi mai uşor de convins decât Olanda să accepte intrarea Bulgariei în Schengen.

”Vom continua. S-ar putea să aducem din nou chestiunea în discuţie la summitul UE” care va avea loc săptămâna viitoare, a declarat presei ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov, care şi-a manifestat speranţa că aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen va fi aprobată în luna martie anul viitor.

”Nu există niciun argument pentru respingerea noastră, în ce priveşte decizia, evaluarea sau altceva”, a adăugat şeful diplomaţiei bulgare, după ce comisiile de apărare şi politică externă ale parlamentului de la Sofia au avut o şedinţă comună cu uşile închise.

”Vom depune în continuare eforturi pentru ca aceasta să se întâmple, pentru că avem tot dreptul” să aderăm la Schengen, a asigurat el.

”Mi s-a spus în cele din urmă că Austria este favorabilă stabilirii datelor în martie atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Olanda a fost singura care s-a opus fixării unei date”, a susţinut ministrul bulgar de externe.

”Noi îndeplinim condiţiile (de aderare, n.red). Pe aceasta insistăm în continuare. Sprijinul pentru noi niciodată înainte nu a fost mai mare. Suntem acum susţinuţi de 25 de state membre, şi sunt 26 dacă numărăm şi Austria. Comisia Europeană şi Parlamentul European sunt de asemenea favorabile, mai rămâne un singur stat” care trebuie convins, adică Olanda, estimează şeful diplomaţiei bulgare.

Şi ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a promis că ”încercările de a rezolva chestiunea intrării Bulgariei în Schengen vor continua până la sfârşitul anului şi pe parcursul anului viitor”.

”Bulgaria şi-a îndeplinit sarcinile foarte bine. Concluziile Comisiei Europene, rapoartele şi opiniile arată că Bulgaria şi România întrunesc toate criteriile pentru a adera la Schengen. Chestiunea (respingerii aderării, n.red) a fost una politică”, a remarcat Demerdjiev, adresându-se presei la Bruxelles.

”Vom căuta în continuare un compromis şi să obţinem aprobarea celor două ţări care au fost rezervate joi” şi este aşteptată continuarea eforturilor în acest sens de către preşedinţia Consiliului UE, care va fi preluată la 1 ianuarie de Suedia, a mai spus ministrul bulgar.

”Nimic nu este pierdut, suntem pe calea cea bună şi am făcut ceea ce era aşteptat din partea noastră”, a apreciat ministrul de interne Ivan Demerdjiev, de asemenea vicepremier în guvernul interimar de la Sofia.

”Nicio dată nu a fost stabilită, discuţiile sunt în aşteptare. Austria a menţionat clar că există compromisuri pe care le-ar putea accepta. Noi propunem patrule comune la frontiere. Suntem pregătiţi pentru decizii constructive atât timp cât ele sunt benefice pentru protecţia frontierelor. Olanda nu pune astfel de condiţii. Dialogul (cu olandezii, n.red) este mult mai greu şi poziţia lor nu este constructivă”, a detaliat responsabilul bulgar.

Întrebat dacă Bulgaria va recurge la contramăsuri împotriva ţărilor care i-au blocat aderarea la Schengen, ministrul bulgar de interne a răspuns că deocamdată au loc discuţii, iar atunci ”când căile de dialog constructiv sunt epuizate, vă voi spune care sunt paşii următori”.

La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE desfăşurat joi Austria s-a opus prin veto aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, invocând controlul insuficient al frontierei externe a UE care a permis anul acesta intrarea pe teritoriul austriac a circa 75.000 de migranţi care nu au fost înregistraţi anterior în nicio altă ţară din UE prin care au trecut.

Olanda s-a opus de asemenea aderării Bulgariei, acuzând corupţia din această ţară. Dar cum aderarea Bulgariei şi României a fost abordată la pachet, veto-ul olandez a fost astfel exprimat şi în cazul României.AGERPRES

Related Articles

Back to top button