Miercuri, 7 decembrie, în Aula „George Emil Palade” a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” a avut loc festivitatea de deschidere a Zilelor UMF Iași, cu ocazia aniversării a 143 de ani de la înființarea învățământului medical superior la Iași.
„Important în viață este să conștientizezi că ai o misiune și să i te dedici. Chiar dacă te naști la Șurănești sau dacă edificiul a cărei fundație o ridici este la Iași. Ce exemplu mai înălțător putem oferi decât cel al patronului nostru spiritual? Să pornești de jos, din cea mai defavorizată regiune a țării, fără mamă și fără vreun sprijin, și să ajungi profesor al primei Universități a țării, decan al Facultăților de Medicină din Iași și București, președinte al Societății de Medici și Naturaliști, Epitrop al Spiridoniei, fondator al uneia dintre celei mai relevante publicații culturale interbelice – Însemnări ieșene, curtat de Casa Regală și de Iuliu Maniu, admirat și ovaționat de zeci de mii de tineri, invitat în Europa și Statele Unite și reper în neuro-endocrinologie!?”, a declarat, în cuvântul de deschidere, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
Pe lângă evocarea unor mari personalități, precum profesorii Leon Scully și Grigore T. Popa, personalități care au marcat evoluția Universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a oferit o temă importantă de reflecție, legată de necesitatea unei schimbări: „Performanța unei universități trebuie raportată la misiunea pe care și-o asumă. Dacă misiunea este una locală sau regională, atunci rezultatele modeste în competițiile între universitățile de profil românești, absența sau un scor mai slab în rankingurile internaționale pot să nu fie o problemă. Dacă însă angajamentul este unul național sau chiar internațional, atunci rezultatele modeste sau un scor mai slab în rankingurile internaționale sugerează nevoia unor reforme instituționale. O universitate națională trebuie să fie vizibilă și să aibă impact internațional, fiind astfel un actor activ în aria academică internațională. Pentru mine, rankingurile sunt importante nu în primul rând pentru mesajul public, deși și acesta contează într-o anumită măsură, ci mai ales pentru analizele interne pe care le putem face, susținând politici academice bazate pe dovezi, pentru a ne realiza cât mai bine misiunea. Avem multe planuri, pe care vi le-am expus de mai multe ori, sunt multe de făcut, dar, în primul rând trebuie să fim o echipă, să fim cu toții de acord asupra misiunii Universității: Locală, regională, națională sau internațională?”
Mesajul rectorilor universităților de stat din Iași a fost rostit în acest an de prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), care vorbit despre privilegiul capitalei Moldovei de a deține „cel mai vechi învățământ universitar din țară în toată domeniile”.
„Într-o ordine cronologică, avem prima școală de inginerie, primul curs de agronomie, prima universitate modernă, prima instituție de educație artistică și prima universitate de medicină. Avem istorie, pentru că acest fapt, că avem o istorie care nu e la îndemâna nimănui din țara, face ca nu o dată Iașul să fie uitat mai deoparte de centrul deciziilor. De aceea trebuie ca noi, universitățile ieșene, să avem știința, îngăduința și curajul să ne folosim tradiția, experiența și expertiza întru binele universităților noastre, întru binele Iașului”.
Primăria Municipiului Iași a fost reprezentată de viceprimarul Daniel Juravle, care a apreciat, în discursul său, valoarea învățământului superior medical ieșean, recunoscută atât în țară cât și străinătate, valoare certificată de numărul mare de studenți străini care au ales să studieze la UMF Iași.
La finalul festivității de deschidere au fost premiate cadrele didactice care au promovat în funcția de profesor în anul universitar 2021 – 2022, cât și studenți cu rezultate deosebite de la toate cele patru facultăți ale Universității.
Tot miercuri, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, reputatul chirurg pediatru Gabriel Ionescu, primul decan al Facultății de Medicină Iași după revoluția din 1989, a susținut conferința: Chirurgie pediatrică pe trei continente. O experiență unică de 50 de ani”.