„Pentru a evita în viitor eşecuri de magnitudinea celui înregistrat pe 8 decembrie, România trebuie să facă o ajustare fermă şi rapidă a raporturilor bilaterale cu ţările care îi prejudiciază interesele politice şi economice la nivelul Uniunii Europene. Gestul paradoxal şi ilogic al reprezentantului Olandei, prin care a susţinut că sprijină aderarea României, dar a respins candidatura Bulgariei, fără de care admiterea ţării noastre era imposibilă din punct de vedere juridic, demonstrează că jocurile din spatele votului din 8 decembrie au fost mult diferite de imaginea proiectată în spaţiul public”, precizează vineri AUR, într-un comunicat de presă.
În comunicat se mai precizează că este „inutil şi dezonorant” pentru statul român să continue un joc de imagine „slugarnic şi ipocrit” şi să ignore semnalele clare ale unor „adversari înverşunaţi din sânul UE”.
„Aparent, solidaritatea europeană este fundamentul proiectului UE, alături de egalitatea statelor membre în faţa legislaţiei şi regulamentelor Uniunii. În fapt, am fost victimele unui tratament bazat pe dubla măsură, argumentat cu falsuri grosolane şi impus de interese economice meschine. Este inutil şi dezonorant pentru Statul Român să continue un joc de imagine slugarnic şi ipocrit şi să ignore cu bună ştiinţă semnalele clare ale unor adversari înverşunaţi din sânul Uniunii Europene. Nicio strategie viabilă nu poate fi construită pe premisele unui idealism rupt de realitate şi pe baza unor premise greşite sau false. După eşecul ruşinos al politicienilor şi politrucilor, este momentul ca opinia profesioniştilor să prevaleze în evaluarea şi asumarea marilor decizii de politică externă. Grupul de amatori condus de preşedintele Klaus Iohannis trebuie să facă un pas în spate şi să deblocheze procesul de repoziţionare a României în relaţiile cu partenerii externi”, susţine AUR. AGERPRES