Guvernul a aprobat contractele de servicii publice în transportul feroviar public de călători

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – decembrie 2023 în transportul feroviar public de călători.

Potrivit Executivului, actul normativ aprobă contractele de servicii publice ale operatorilor de transport feroviar de călători pentru perioada decembrie 2022 – 11 decembrie 2023 pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători Călători SA, SC Regio Călători SRL, SC Interregional Călători SRL, SC Transferoviar Călători SRL, Astra Trans Carpatic SRL şi SC Softrans SRL, ca urmare a expirării valabilităţii contractelor de servicii publice.

„Aceşti operatori de transport feroviar vor încheia contracte de servicii publice cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Autoritatea Feroviară Română (ARF), pentru care vor primi compensaţii financiare (subvenţionarea acordată de stat) de către statul român în vederea efectuării unui serviciu continuu şi de interes public”, arată Guvernul într-un comunicat transmis AGERPRES.

Hotărârea mai stabileşte o serie de acţiuni pe care ARF trebuie să realizeze anii următori, cum ar fi iniţierea, până la data de 23 martie 2024, unei propuneri de act normativ privind stabilirea metodologiei de punctare pentru realizarea şi utilizarea parametrilor de performanţă aprobaţi în vederea stabilirii obligaţiilor de serviciu public. De asemenea, până la 30 iulie 2023 ARF va aproba valorile de referinţă ale indicatorilor de performanţă, conform realizărilor din anul 2022, necesare stabilirii gradului de îndeplinire a acestora din cadrul contractelor de servicii publice ce fac obiectul acestui act normativ. Totodată, auditul tehnico-economic prevăzut în conţinutul contractelor de servicii publice pentru perioada 2022-2032 este comandat de ARF la un interval de doi ani. AGERPRES