Parlament – buget/ Aviz favorabil pentru bugetul MAI în comisiile de apărare din Parlament

Proiectul de buget al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru anul 2023 a primit, luni, aviz favorabil, cu amendamente, din partea Comisiilor de apărare ale Parlamentului.

„În ultimii 3 ani, alocările bugetare pentru MAI au fost în creştere cu un maxim pe care îl atingem în acest an. MAI are alocat pentru anul 2023 un buget în valoare totală de 25,5 miliarde de lei, în creştere faţă de 2022 cu 12,1%. Pentru un minister care gestionează o resursă umană considerabilă, cea mai mare pondere a cheltuielilor este cea cu salariile, respectiv cea cu pensiile. Aici vorbim despre aproximativ 76,5% din total buget – 54% aproximativ pentru salarii şi 22% pentru pensii, în total – 19,2 miliarde de lei pentru aceste capitole”, a declarat Lucian Bode în cadrul şedinţei comisiei.

Potrivit acestuia, este „un buget echilibrat”, care asigură „funcţionarea în bune condiţii a ministerului”.

„Este un buget pe creştere pentru Ministerul Afacerilor Interne pe acest an, este un buget echilibrat, care, în opinia mea, asigură funcţionarea în bune condiţii a ministerului şi structurilor sale. După cum ştiţi, anul 2022 a fost un an extrem de complicat, cu o presiune mare pe structurile MAI, care au avut de gestionat, pe lângă liniile curente de muncă, au avut de gestionat şi provocări de securitate şi umanitate generate de acest conflict armat absurd declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina. De departe, contextul geopolitic a impus gestionarea unor provocări majore în domeniul de activitate al MAI, provocări care, în opina mea, se menţin şi de care trebuie să ţinem cont când dimensionăm resursele şi capabilităţile ministerului nostru. Întreaga activitate desfăşurată de către structurile MAI s-a concentrat şi se contrează în continuarea pe securitate, siguranţă şi servicii de calitate pentru cetăţeni”, a spus ministrul de Interne. AGERPRES